Според пилотно изследване, което ще бъде представено пред Американската академия по неврология в края на април тази година (17-21 април, 2018г.), правилната диета може да повлияе положително не само на сърдечносъдовите заболявания, но и на депресията.

В продължение на шест години и половина биват изследвани 964 лица. Те биват следени за симптоми на депресия. Също така участниците попълват въпросници върху хранителното си поведение и разнообразието от продукти, които консумират. Направено е сравнение между различните диети, които следват участниците и до колко стриктно ги следват – DASH диета (диета за намаляване на кръвното налягане), средиземноморска диета и традиционната западна диета.

Резултатите показват, че тези участници, които по-стриктно следват DASH диетата, имат много по-малък риск от развитие на депресия в дългосрочен план.

Какво е DASH диета?

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) диетата е разработена с цел превенция и лечение на високо кръвно налягане. Основните препоръки на този хранителен режим са намаляване на количеството натрий (сол) и консумиране на разнообразие от храни, които спомагат за намаляване на кръвното налягане, като например такива, които съдържат калий, калций и магнезий. Диетата включва обилно количество зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, също така ядки и семена, и по-малко количество млечни продукти, риба и бобови. Като цяло според диетата може да се консумира и всички други продукти, но в малки количества. Главният принцип е основната храна да е съставена от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят тези резултати, както и да се установи кои точно хранителни компоненти от тази диета са най-добри в превенцията на депресия и за по-добро здраве на мозъка. Аз бих добавила – отговорът може би се крие точно в тези резултати, които се повтарят най-често в различните изследвания, а именно – консумирането на повече плодове и зеленчуци 🙂 

Още по темата за връзката между храната и здравето на мозъка, може да прочетете в предишната статия тук. А абстрактът към изследването от DASH диетата, може да прочетете на английски на този линк.