Ниската температура и сивото небе понякога действат доста подтискащо. По-късите дни и липсата на слънце могат да допринесат до спад в настроението и депресия, наречена още сезонна депресия или „SAD“ на английски език. През зимата хората са по-податливи на промяна на настроението, спад на енергията, промяна в теглото, апатия и липса на мотивация.

Ето и 5 начина, с които можем да подобрим настроението си през зимния сезон:

  1. Витамин Д

Проверете нивото си на витамин Д. Ниските стойности на витамина се свързват с депресия и безпокойство. 

Витамин Д се набавя предимно по 2 основни начина – чрез излагане на слънце и чрез приемане на добавка. Витамин Д се съдържа и в по-мазната риба, жълтъците и някои сирена. В храната обаче витаминът е в твърде малко количество, за да осигури на организма необходимите количества. Затова ако имате дефицит на витамин, консултирайте се с лекар и започнете прием на добавка.

  1. Хранене за добро настроение

Високо-рафинираните и захарни продукти могат да засилят усещането за безпокойство и тревожност поради неблагоприятното им влияние върху кръвната захар.

Затова по-добре да избягваме сладкишите, десертите и кроасаните за сметка на храни, които се разграждат по-бавно, богати са на фибри и ни държат сити по-дълго време.

  1. Физическа активност

Всеизвестен е фактът, че физическата активност влияе благоприятно на настроението, както и на цялостното здравословно състояние. Студеното време може да не е особено мотивиращо, но пък бихме могли да се напаснем според обстоятелствата. Ако не ви се излиза навън до спортната зала или фитнеса, то направете трениворка вкъщи. В интернет има много източници на видеа с домашни тренировки. За допълнителна мотивация, поканете приятели и поспортувайте заедно.

  1. По-малко време пред екрана

Прекарване на повече време пред екрана на телевизора, компютъра или телефона, се свързва с по-голям риск от депресия. Ако работата ви е свързана изцяло с работа на компютър, то след работния ден си дайте пълна почивка. Вместо гледане на телевизия, скролване в социалните мрежи и разглеждане на различни сайтове, прекарайте времето преди лягане в четене на книга, приятен разговор със семейството или приятели, топла вана или друго отпускащо занимание.

  1. Време за всичко останало

Помислете си за всички неща, които отлагате да свършите, като например разчистване, преподреждане и други домашни задължения. Когато времето навън е слънчево и денят е дълъг, най-малкото, което ни се прави, е да останем вкъщи и да отметнем всичката насъбрала се досадна работа. Студеното време е идеално за това. Направете списък и се захванете, за да освободите ценно време за по-слънчевите дни и за да ви е по-уютно вкъщи по време на зимните вечери.