Познавате ли хора, които обръщат голямо внимание на храната, приготвят си само “здравословни” ястия и водят “здравословен” начин на живот, но въпреки това не изглеждат щастливи? А хора, които обръщат по-малко внимание на храната, но са енергични, усмихнати и изглеждат добре?

В днешно време “здравословният начин на живот” често се свързва изключително и само с начина на хранене. Холистично погледнато здравето на човека включва не само физическото, но и умственото, духовно и емоционално състояние.

В health coaching-a това разбиране е въплътено в концепцията за „първостепенната“ и „второстепенната“ храна. Човешкото тяло безспорно се нуждае от хранителни вещества, за да съществува. Необходима му е обаче и един друг тип „храна“, която да го зарежда интелектуално, духовно и емоционално. Основополагащ за тази концепция се явява принципът за баланса между двете.

Често пъти се случва така, че колкото повече първостепенна храна си набавяме, толкова по-малко се фокусираме върху второстепенната и обратното. Спомнете си последния вълнуващ проект, по който работихте. Когато вярвахте в своите идеи, чувствахте се уверени и на прав път, бяхте пълни с енергия и много ентусиазирани. Времето като че ли беше спряло, нали? Забравяхте да се храните, защото бяхте обхванати от вълнение и ентусиазъм. А сега си представете деца, които си играят навън. Те са толкова погълнати от заниманията си, че се налага майка им няколко пъти да ги вика за вечеря, преди да успее да ги откъсне от тях.

Спомнете си ситуация, в която не сте се чувствали уверени и вдъхновени или просто ви е било скучно. В подобни моменти при повечето хора се проявява т.нар. “емоционално хранене“ , което се изразява в посягане към храната като компенсация за други липси от общото състояние на човек*.

А ето и пример за четири фактора, които са също толкова важни за нашето здраве, колкото и храната:

Взаимоотношения

Тук спадат всички наши взаимоотношения: с родители, деца, партньори, приятели, колеги. Любовта, приятелството, близостта и комуникацията са важни аспекти от нашия живот.

Всеки човек е различен и има различни потребности. Някои хора обичат да бъдат заобиколени от хора, други – да са по-често сами, трети са по средата. Опитайте се да откриете какво е важно за вас самите.

Физическа активност

Ежедневното движение е от излючитена важност. Въпросът е да изберем нещо, което ни зарежда и ни доставя удоволствие, а не просто да спортуваме, защото така трябва. Ако за един човек йогата е прекрасен избор, за друг това може да е фитнесът или плуването. Помислете какво е това, което наистина ви допада.

Кариера

Повечето от нас прекарват голяма част от деня си на работното си място. Тук важен е въпросът доколко ни харесва това, което правим. Във всяка професия има нещо хубаво. Всичко е въпрос на интерес и възприятия. Ако вашата работа ви прави нещастни, опитайте се да разберете причината.

Духовна практика

Тук не става въпрос само за религия. Духовната практика е всичко, което ни свързва с нашия вътрешен свят. Това отново е строго индивидуално. Медитация, разходка сред природата, вдъхновяващ филм или книга – открийте вашето нещо.

За да научите повече за health coaching или да се запишете за първоначална консултация, натиснете тук.

Ако се задълбочи, емоционалното хранене може да доведе до различни хранителни разстройства, които изискват помощ от страна на специалист и терапевт.

 Автор: Велина Христова

Велина е сертифициран health coach и lifestyle strategist. В практиката си помага на клиентите да намерят баланса, който включва храна за ума, тялото и душата, както и да се справят със стресовото ежедневие. За повече информация натиснете тук.