Често фокусирайки се върху храненето, пропускаме фактори, които също са важни за здравословното ни състояние. Днес ще си говорим за един от тях. Фактор, който в последните години е разпознат като един от топ стресорите на съвремието, а именно – самотата. За нея се говори като епидемия на западния свят и през седемдесетте години бива разработен специален въпросник, който измерва степента на самотност. С помощта на този въпросник се правят различни проучвания, които показват плашеща статистика. Все повече хора се чувстват самотни.

Дългосрочното усещане за самота влияе негативно върху здравословното състояние по различни начини. Изолацията и самотата се асоциират с повишено кръвно налягане, по-висок холестерол, депресия и дори намалени когнитивни способности и алцхаймер. Хората, които са сами дълго време, имат по-високи нива на кортизол – хормонa на стреса. От друга страна, се наблюдава по-малки нива на окситоцин или хормона на любовта.

Най-често страдащи от негативните последици на самотата са възрастните хора. Затова и на запад има специална политика за намаляване на самотата сред застаряващите поколения. Насърчава се общуването в групи, комуникацията с деца и внуци. Има изследвания, които асоциират отглеждането на домашен любимец с намалено усещане за самота.

Една добра техника срещу самотата е хапването в добра компания. Изследване на университета Оксфорд показва, че хората, които се хранят в компания, се чувстват по-щастливи и удовлетворени от живота си. Поради натоварения начин на живот, все по-често хората се хранят сами. Според британското изследване 10 от 21 хранения хората консумират сами. Така възниква и британския проект “Големият обяд”, който цели чрез храната да засили връзките между хората и да намали усещането за самота.

А вие колко често хапвате в компания?