В днешно време сме свидетели на епидемия от затлъстяване. Провеждат се различни изследвания, разработват се стратегии и планове за справяне с този проблем. Оказва се, че генетичната предразположеност и околната среда играят основна роля (повече по темата можете да прочетете в предишните статии за апетита). Стресът като фактор също често бива споменаван в причините за наднорменото тегло. Може би именно затова повече статии и информация ще откриете за преяждaнето и напълняването по време на стрес.

Днес ще разгледаме обаче обратния случай, така нареченото „недохранване поради емоции“. Причината за тази тема е резултат от българско изследване (повече тук), според което сред българите всъщност по-голям процент са именно хората, които спират да се хранят по време на негативни емоции. Тук се включва и стресът. Този тип хора са именно тези, които губят апетит и желание да се хранят, подложени на хроничен стрес, гонещи крайни срокове, работещи усилено цял ден без почивка. В дългосрочен план едно такова положение може да има негативни последствия върху цялостното физическо и психическо състояние на човек. Едно от тях е бърнаут, за който може би всеки съвременен човек вече е чувал (за всеки случай, ето повече информация).

Липсата на апетит поради напрежение в продължителен период от време, трябва да ви даде индикация да обърнете внимание на себе си, да намалите стреса и да възстановите баланса. Тялото ви се нуждае от енергия, за да функционира. Ако пропускате хранене или намалите приема на храна, това ще доведе до по-бърза умора и невъзможност да се концентрирате. Същевременно така лишавате тялото си от необходими витамини и минерали и други хранителни вещества, важни за поддържане на здравето и възстановяване от напрежението. По този начин неименуемо се приближавате до бърнаут.

Как да се справим с този проблем?

От една страна е важно да си дадем сметка дали сме от този тип хора, които губят апетит, подложени на стрес.

Осъзнавайки рисковете от продължителното недохранване поради стрес, можем да си направим работеща за нас стратегия.

  1. Първо, да използваме различни тактики за събуждане на апетита (повече по темата тук).
  2. Второ, да планираме храненията си и да приготвяме храната си предварително. Приготвяйки си изкушаващи и събуждащи апетита ястия и носейки ги с нас през седмицата, увеличаваме шансовете си да хапнем нещо здравословно, да не пропуснем хранене и да дадем на тялото си необходимата енергия.

Преди да кажете, че нямате време за говене, искам да ви уверя, че приготвянето на вкусни ястия не е трудно и не отнема време. Аз също съм против дългото прекарване в кухнята и “за” прекарване на свободното време навън сред природата. Всичко е възможно, стига да планираме добре и да отделим максимум 2 часа 2 пъти в седмицата, за да направим заготовки, от които да сглобяваме ястия в работните дни. Ключът наистина е в “сглобяването” 🙂 

Ето и няколко идеи:

dip patladzan

Дип с патладжан

 

nahuteni krekeri

Нахутени крекери

 

bezglutenovi palachinki

Печени палачинки

 

Шоколадови барчета с орехи