Познато ли ви е чувството, когато сте гладни и в резултат на това изпитвате раздразнение? Или познавате ли човек, който е много изнервен и дори агресивен, когато е гладен?

Това състояние, което комбинира в себе си глад и раздразнение, на английски се нарича “hangry” и произлиза от двете думи “hungry” – гладен и “angry” – ядосан. Думата е официално публикувана и в речника на Оксфорд и буквално означава “раздразнен или в лошо настроение поради глад”.

 

раздразнен поради глад

 

От една страна състоянието е свързано с падането на нивото на кръвна захар. Именно затова и начинът, по който се храним, има значение. Консумираме ли храна, която ни държи сити по-дълго и балансира нивото на кръвната ни захар или храна, която води до бързи спадове в кръвната захар, огладняване и съответно раздразнение и емоцията “hangry” (повече по темата – тук).

Отвъд физиологичната реакция обаче, същестува и личностен фактор и фактори от околната среда. През май месец 2018 г.  излезе научно изследване, което цели да разгледа психологическите механизми зад състоянието „hangry“.

емоции и глад

Учените провеждат 2 експеримента с повече от 400 човека. В едно от тях участнците оценяват степента си на глад и разглеждат различни видове картини, които предизвикват положителна, неутрална или негативна емоция. Резултатите показват, че хората, които биват поставени в неприятна ситуация, са по-склонни да изпитват раздразнение, когато са гладни. Във втория експеримент в лабораторна обстановка учените поставят участниците в изнервяща ситуация, за да тестват дали има връзка между осъзнатостта на емоциите и глада. Оказва се, че действително емоционалната осъзнатост има голямо влияние. Тези хора, които осъзнават, че техният глад води до емоция, по-рядко изпадат в раздразнение. Осъзнавайки емоциите си, участниците по-лесно ги контролират.

Гладът е само един пример за влиянието на тялото върху ума или казано по друг начин на физиологичните промени в тялото върху психиката ни. Сигналите, които ни подава тялото, не са за пренебрегване и е важно да се научим да ги разпознаваме, тъй като те се отразяват на нашето психично състояние както дългосрочно, така и на качеството ни на живот в ежедневието.

Какво да правим в случая с глада?

Съветите, които дават авторите на изследването, са:

  1. Да обърнем внимание на глада и да се научим да го разпознаваме. Също да планираме предварително и да носим със себе си нещо за хапване, да се храним с храни, които балансират кръвната захар и ни държат сити. 
  2. Да обърнем внимание на обстановката. Ако все пак вече сме изпаднали в раздразнение поради глад, да си припомним, че гладът може да изкриви представите ни в неприятна ситуация. Затова да се опитаме да направим обстановката около нас по-приятна – например да слушаме приятна музика, докато чакаме гладни в задръстване.