Това е най-често задаваният въпрос и затова започвам с него. Световната здравна организация препоръчва прием от 5 порции на ден плодове и зеленчуци. За съжаление в световен мащаб статистиките сочат, че тази препоръка не се спазва. Консумацията на плодове и зеленчуци е важна част от едно балансирано и здравословно хранене както за деца, така и за възрастни. 

E, как да научим детето да обича плодовете и зеленчуците? Ето и няколко практични съвета:

  1. Играйте

Нека плодовете и зеленчуците участват във времето за игра. От една страна можете да запознавате детето с тях чрез различни детски книжки, книжки за оцветяване, пъзели и играчки. Показвайте му истински плодове и зеленчуци и му давайте да ги пипне и разгледа. Играйте на игри като готвене, магазин и други подобни, в които участват разнообразни продукти.

  1. Пазарувайте заедно

Отидете заедно до магазина. Това е страхотна възможност, при която можете да покажете на детето разнообразие от продукти (не само плодове и зеленчуци). Измислете забавна игра, например при плодовете и зеленчуците можете да играете на следното: “Хайде да открием три храни в зелено, 2 в червено и 2 в жълто!”.

  1. Гответе заедно

Включете детето в приготвянето на храната. Така то има възможност да се запознае с продуктите и да ги опита в различно състояние – сурови, сварени, печени, цели, нарязани на парченца. Понякога децата имат предпочитание към определен зеленчук в конкретна форма или приготвен по определен начин. Шансът детето да хапне от сготвеното е по-голям, когато е участвало в приготвянето.

  1. Не се отказвайте!

Необходими са най-малко 8 до 10 предлагания на новата храна през равен интервал от време, например веднъж на седмица, за да може детето да се запознае с нея и да развие предпочитания. Често родителите се отчайват след няколко отказа на детето. Съвсем нормално е детето да не харесва всичко, което му се предлага. Затова ще отделим цяла друга статия.

  1. Бъдете личен пример

Изследванията показват, че в семейства, в които родителите хапват повече плодове и зеленчуци, децата правят същото. Родителите, братята и сестрите, братовчеди и други роднини, приятели и дори непознати хора могат да имат голямо влияние върху хранителните навици на децата. Децата обичат да копират. Ако искате детето ви да яде повече плодове и зеленчуци, правете същото пред него. Темата за личния пример е по-дълга и съществуват интересни практики. Затова ще ви разкажа в отделна статия по-подробно.

Надявам се статията да ви е била полезна. Ще се радвам да споделите вашия опит. Пробвали ли сте вече някоя от тези практики и как работят при вас?