Днес няма да си говорим за това, как да живеем здравословно. Темата на днешната публикация са последиците от прекомерното вманиачаване в темата здравословно хранене. Задълбочавайки се в здравословните проблеми, които искаме да избегнем чрез правилно хранене, всъщност все повече хора са склонни да изпаднат в крайност. Тази крайност има и своето име – орторексия.

Какво е орторексия?

Най-просто казано, орторексия е нездравословно вманиачаване в здравословно хранене. Терминът е въведен от д-р Братман през 1997 година. Като лекар, който практикува алтернативна медицина, той забелязва интересен феномен. Все повече хора идват на посещение при него, интересувайки се от лечебната сила на храната. Тогава той написва своята най-известна статия, в която разказва за живота си от времето, когато е бил фермер в биоферма и готвач към голяма общност в Ню Йорк. Опитвайки се да отговори на изискванията на различните членове, той приготвял и различни ястия, защото измежду тях имало вегетарианци, такива, които ядат месо, вегани, аюрведа, суровоядци, привърженици на макробиотичната диета. Сблъсъкът с толкова различни философии за храната, а и нейното приготвяне карат д-р Братман да започне да мечтае за универсална диета. Това, което привлича най-много вниманието му, е крайността на повечето теории за хранене и прекаленото фокусиране върху диетата за сметка на останалите аспекти от живота на човека. Това само по себе си води до парадокс, при който в стремежа си за холистичен подход към здравето си всъщност ние изпадаме в крайност и дисбаланс чрез прекомерно вманичаване само и просто върху храната.

Оригиналната статия на д-р Братман можете да прочетете тук.

Орторексията все още не е характеризирана като отделно хранително разстройство, тъй като според някои специалисти тя е по-скоро форма на обсесивно-компулсивно разстройство. Орторексиците прекарват голяма част от времето си през деня, мислейки за храна, начин на приготвяне или набавяне на храната и последиците, които тя има върху здравословното ни състояние. Поставят си конкретни граници и изпитват вина, ако ги прекрачат и/или дори се самонаказват за това. Хранейки се “правилно” според своите разбирания, те нерядко изпитват и усещане за превъзходство към хората, които не са просветени в техния режим на хранене.

Страдам ли от орторексия?

Ето и няколко въпроса, които можете да си зададете, за да установите дали страдате от това състояние:

  • Мислите ли за храна през по-голямата част от деня?
  • Мисълта за кога, къде и как ще се храните събужда ли у вас чувства на безпокойство и тревожност?
  • Мисълта за това да се храните с нещо, което вие не определяте за “здравословно”, събужда ли у вас чувства на безпокойство и тревожност?
  • Ако престъпите границите, които сте си поставили в начина на хранене, изпитвате ли чувство на вина?
  • Склонни ли сте да се самонакажете, ако нарушите правилата за хранене, които сте си поставили?
  • Изпитвате ли превъзходство спрямо останалите хора, които не се хранят като вас?
  • Изпитвате ли усещане за контрол върху себе си, своето здраве и живот, когато следвате “правилната” диета?

Заобиколени от толкова много източници за здравословно хранене, не е трудно да изпаднем в крайност. Интересно е обаче как и защо се стига до това. Защо залитаме в тази крайност?

Здравето като крайна цел

Здравето се превръща в крайна цел, към която отчаяно се стремим. Независимо от това, дали имаме здравословни проблеми, или не. В името на здравето сме готови да следваме и най-стриктните хранителни режими. Представете си, че сте напълно здрави. Какво бихте правили тогава? Какво е това, което искате да постигнете? Не здравето е крайната цел. То е необходимото средство.

Здравословното хранене като религия

Често спазването на стриктен режим върви ръка за ръка с убеждението за щастие. Ако се храня по този определен начин, то аз ще бъда щастлив. Ако се отклоня от “правилния” път, то аз изпитвам вина. Имам нужда от наказание. Нерядко диетата бива обвързана с редица догми и духовни възгледи. Исторически и социално погледнато, в момента живеем във времена, когато класическите религии губят все повече последователи. Може би неслучайно именно сега здравословното хранене се превръща в религия.

Ти сам контролираш живота си

От друга страна, сме свидетели на все по-широко разпространените теории за контрол върху собствения си живот. Все повече са книгите за самопомощ, които разказват за могъщата сила на мисълта и привличането. Дали и тук не се крие част от обяснението за вманичаването по здравословно хранене? Контролирайки какво, как и кога ядем, получаваме възможност да контролираме чувствата си и тялото си. Тоест чрез храната ние поемаме пълен контрол над живота си…?

Храната не е всичко

Щастието не се крие само в храната. Може би и вие познавате хора, които спазват стриктен режим, хранят се “здравословно” и въпреки това имат проблеми и не са щастливи. Ще ви дам и любимия си пример – ефекта „Розето”. През 60-те години лекари забелязват, че сред една общност в Пенсилвания има необикновено малък брой случаи на сърдечно-съдови заболявания. Това привлича вниманието на учените, които започват да изследват този феномен. Стриктно се наблюдава начинът на живот на хората в тази общност, а той изобщо не съответства на “здравословните” догми. Хората пушат, пият алкохол и газирани напитки, хранят се с пържени кюфтета и наденици. Също така работят в замърсена с газ и прах среда. Същевременно няма престъпност, хората са задружни. След повече от 50 години изследвания учените откриват, че една от основните причини за доброто здраве на тази общност всъщност е ниското ниво на стрес. Къщите са близко една до друга, хората живеят по сходен начин, общуват много и не изпитват усещане за самота.

Ролята на стреса

Хроничният стрес е една от основните причини, които влияят негативно на нашето физическо и психическо здраве. Вманиачаването по даден хранителен режим, без това да е необходимо от здравна гледна точка, само би спомогнало за увеличаването на този стрес.

В заключение искам да уточня, че този текст не бива да служи за извинение за хранителни решения или нездравословни навици (като пушене и прекаляване с алкохол). Замислете се къде е вашият баланс, който далеч не включва само начин на хранене.