Сладки, кексове, браунита, торти и други печива често вървят ръка за ръка с много захар, изкуствени подсладители и трансмазнини. Затова най-добър вариант е да ги приготвим сами или да си купим от сладкарница, на която имаме доверие. Ако обичате да експериментирате с традиционните рецепти, то днешната статия може би ще ви допадне  🙂

Днес ви представям няколко популярни напоследък алтернативни съставки, които се използват като заместители в здравословните печива.

  1. Яйца

Ако често използвате яйца, препоръчвам ви да прочетете предишната статия (Гид за яйцата).

           

Ако имате здравословен проблем с яйцата или просто искате да експериментирате с нещо друго, то най-добрият заместител на яйцето в печивата – това са чията и лененото семе. Известно още като “веганско” яйце, растителното се приготвя от 1 с.л. чия или смляно ленено семе, накиснато в 3 с.л. вода. Изчакайте около 10-15 мин да набъбне и прибавете към сместа за готвене.

  1. Брашно

Тук вариации има много. Основно правило е по-възможност да се използва пълнозърнесто брашно, което съдържа повече фибри.

Също така добра идея е сами да приготвим брашното като смесим различни пълнозърнести брашна или сами го смелим в блендер. Относно различните безглутенови брашна, най-добрият начин за комбиниране и използване, може да прочетете в Гид към безглутеновите брашна

Не изхвърляйте пулпа от плодовия или зеленчуков сок. Пулпът е идеален за приготвяне на брауни, крекери и кекс. Ето тук може да откриете 5 рецепти с пулп: 5 рецепти с пулп.

Бананът е добър заместител в различни рецепти, най-често за бисквити, палачинки и браунита.

Боб вместо брашно? Звучи странно, но е добре изпитана практика. Може да откриете все повече рецепти в интернет, в които брашното е заместено с червен или черен боб. Една чаена чаша добре сварен и пюриран боб може да замести една чаена чаша бяло брашно и ще обогати печивото с повече фибри и протеини. Този вариант е идеален за браунита.

  1. Масло и олио

На първо място класацията за заместители се оглавява от авокадото, разбира се. Пасирано авокадо се среща както в рецепти за пудинги и кремове, така и като заместител на масло в печива.

Втора алтернатива е неподсладеното ябълково пюре. ¾ чаша от него замества 1 чаша олио. Освен това придава допълнителна сладост на печивото. Допълнителен бонус е, че можем да си го приготвим и сами предварително.

Чията и лененото семе попадат и в тази категория.

  1. Захар

Ако в рецептата има голямо количество захар, то освен да я намалим имаме и друг вариант. Можем да използваме повече подправки като канела и индийско орехче, които ще засилят вкуса на печивото без да се налага да прибавяме цялото количество захар.

В тази категория отново влиза ябълковото пюре, което е естествен подсладител.

Други естествени подсладители биха могли да бъдат добра идея също – мед, кленов сироп.

Един от най-добрите варианти са непреработени цели храни като фурмите (нарязани на малки парченца или смлени на пюре).

 

Алтернативи в здравословното печене