Често делим емоциите просто на “добри” или такива, които се стремим да изпитваме повече, и на “лоши” – такива, които избягваме или замаскираме по някакъв начин. Емоциите обаче са много повече от просто това разделение. Те са сигнали. Например, тялото ни използва „лошите“ емоции, за да обърне внимание, че нещо е извън баланс.

Нека погледнем към няколко емоции.

Напрежение и стрес

Често това е сигнал, че трябва да намалим темпото, да се погрижим за себе си, да обърнем повече внимание на здравето си.

Тъга

Тъгата отговаря на нуждата от любов и благодарност.

Безпокойство и тревожност

Тези емоции говорят за необходимостта от спокойствие, сигурност и увереност, че нещата ще се наредят.

Ако не се вслушаме и игнорираме истинското послание на емоциите, по-трудно ще се справим с тях. Един от често използваните механизми е да замаскираме емоцията с някакво действие. В случая с храненето, това може да бъде преяждане, консумиране на много сладко и друг тип зависимости. Точно така, ставаме “зависими” към храната, друга субстанция или действие (например шопинг, подреждане и други), за да замаскираме, да остраним емоцията, която стои зад това.

Не игнорирайте емоциите, “лоши” или “добри” те са тук, за да ви помогнат и да ви кажат нещо. Не се страхувайте и да поискате помощ от специалист. Всеки се губи понякога, няма нищо срамно в това.