Толкова много информация за хранене ни залива ежедневно. Като се започне от “вредни”, “полезни” храни, суперхрани, диети, хранителни режими и вълшебни добавки. Всичко това създава групи от хора, обединени от различни хранителни вярвания и концепции за правилно хранене. Всяка общност защитава яростно своята философия и членовете си, и нерядко изпада в открити нападки към всеки, който е от вражеския лагер. Често за поддържане на мотивацията и чувството на принадлежност, се разменя недостоверна информация от съмнителни източници.

Защо различните диети работят (от психологическа гледна точка)?

Подлагайки се на хранителен режим, особено в началото, но не само, хората твърдят, че се чувстват много по-енергични, целеустремени, жизнени и щастливи от преди. И същевременно наблюдаваме сходни положителни резултати от различните видове хранителни режими. Така например в групата на защитниците на растителното хранене се споделят същите резултати като в групата на палео или кето привържениците. Как е възможно? Каква е тайната на успеха на различните хранителни режими от психологическа гледна точка?

Различни видове диети

  1. Ясна цел, посока и рамки

Докато се лутаме в морето от информация, можем тотално да се объркаме какво е здравословно и какво не. Тогава, избирайки си конкретен начин на хранене и попадайки в неговата общност, получаваме ясна цел, посока и рамки. Има точни правила и списъци какво е полезно, какво е вредно, как и кога да се храним. Същевременно можем да получим безплатна подкрепа във всеки един момент. Всичко това дава усещане за сигурност, така необходимо за всеки човек.

  1. Чувство за принадлежност

Това е вродена човешка потребност, която отдавна е изследвана от социалната психология. Колкото по-самотен е човек в реалния си живот, толкова повече социалните мрежи и онлайн общностите, задоволяват тази потребност.

емоционално хранене

  1. Възможност за идентифициране

Особено важен елемент за подрастващите, когато те се намират в един естествен период на откриване и формиране на своята идентичност. Това е и периодът, в който най-често се търсят идоли с идеали, близки до тази на желаната идентичност. Последвайки хранителен режим, инструктор, модел, група за хранене, група от връстници – те се идентифицират с идеите и ценностите на група.

  1. Вълната на промяната

Промяната към по-здравословен начин на живот често върви ръка за ръка и с други промени като повече движение, грижа за себе си, консумация на повече плодове и зеленчуци и по-осъзнато хранене. Коя е причината за това да се чувстваме по-добре? Дали новата диета или всички останали неща, които сме започнали да правим заедно с нея?

  1. Силата на мисълта

И не на последно място един от най-важните фактори е силата на самовнушението или способността на човек да си внуши положителна промяна без тя да е налице, както и обратното – влошаване без то да е налице (така наречения плацебо/ ноцебо ефект).

Това са само няколко примера, които илюстрират успеха на различните диети от психологическа гледна точка. В повечето случаи за съжаление след определен период от време, ползотворното влияние на новата диета спира да работи, ентусиазмът затихва и човек започва пак да се лута в търсене на новото спасение.

Затова преди почване на какъвто и да е нов режим на хранене, трябва да си зададем въпросите:

  • Защо правя това?
  • Какво искам да постигна?
  • Коя е крайната цел?
  • Имам ли здравословни проблеми, които изискват промяната?
  • Има ли други причини, които ме тикат към промяната на начина на живот?

Храната не е само храната в чинията ни. Съществуват много други аспекти, които ни захранват по един друг начин. Често компенсираме емоционалните си потребности с физическа храна.