Ако вече сте прочели предишните две статии в блога относно децата и храненето (Как да научим детето да яде повече плодове и зеленчуци? и “Злоядото дете”: защо децата харесват някои храни, а други не?) то има една препоръка, която сте срещнали и на двете места. От една страна, най-ефективен начин да научим детето на здравословни хранителни навици, е чрез “излагане” на здравословна храна в ежедневието. В случая това са плодовете и зеленчуците, с които повечето родители срещат затруднение. Колкото повече те присъстват в ежедневието на детето – в домакинството, на масата, извън масата, чрез игрите, то толкова по-добре. От друга страна, децата имитират. Те гледат и повтарят действия, думи и поведения най-вече от родителите си, след това от братя и сестри, връстници, роднини, приятели, познати и дори непознати хора. Ето защо личният пример е много важен. Чрез него даваме възможност на детето да се запознае с храната и да изгради положителна връзка с нея.

Различни изследвания по темата показват, че в семейства, в които родителите консумират плодове и зеленчуци, децата правят същото. В семейства, в които родителите предпочитат джънк фууд (например чипсове, снаксове, бисквити и т.н.), то децата правят същото. Децата имитират хранителното поведение независимо дали то е здравословно или не.

Какво бихме могли да направим?

За да изградим здравословни хранителни предпочитания пред детето, редно е да демонстрираме такива пред него. Ако искате то да опита нова храна, яжте я пред него. Ако не искате да консумира дадени продукти, не ги консумирайте и вие пред него. Изказвания от типа на “Това е само за възрастни, не за деца.” при някои деца може да има положителен краткосрочен ефект, но не и дългосрочно. Забранената храна е най-сладка, а още повече, ако вие я консумирате. Идеалният вариант е този, в който всички консумирате една и съща храна.

Ето и няколко практични насоки:

  1. Хранете се заедно

Храненето на семейството заедно има много предимства. От една страна това е прекрасна възможност всички да са заедно, да споделят положителна емоция заедно. От друга страна, семейната маса е възможност за детето да се запознае с нови храни, да пробва различни неща, да види как другите се хранят и опитват храната и съответно да желае да я консумира също.

  1. Избягвайте негативни коментари за храната

Избягвайте да коментирате коя храна НЕ харесвате. Детето попива всичко и дори да не е опитало храната, може лесно да заключи, че не я харесва и то. Правете обратното – коментирайте коя храна ви харесва, каква е на вкус, каква текстура има, защо останалите на масата я харесват, какво харесват в нея, какъв е цветът й. Така детето ще има възможност да се запознае с различни качества на храната.

  1. Не насилвайте

Не насилвайте детето да опита нещо, което не иска. Това само ще засили нежеланието му да опита и по-скоро ще изгради трайно избягване на дадената храна като порасне.

Във връзка с личния пример и имитирането на околните ще споделя и едно лично мнение. Вместо солети, бисквити и царевични пръчици на площадката можем да вземем със себе си нарязани плодове и зеленчуци. Виждала съм такива примери и много деца отиват с интерес към кутията с плодове, искат да опитат, харесва ми, защото и останалите го правят. Така хем нашето дете ще има по-голямо желание да консумира такава храна, хем останалите деца също 🙂