Събитието Академия за родители вече мина. Изключително полезно и интересно събитие, което няма да спра да препоръчвам 🙂 По време и след лекцията ни на тема “Апетитът и гените – защо децата имат различно хранително поведение” получихме интересни въпроси относно храненето при децата и учудващо най-вече за случаи, при които детето обича да похапва по много и от всичко (така нареченето “пощеливо дете”). Затова днес ще ви разкажа за една от тактиките, които засегнахме по време на събитието, а именно – контролът.

Думата “контрол” звучи леко страшно и много ограничащо. Контролът обаче може да бъде различен вид и понякога е необходима тактика за изграждане на здравословни хранителни навици. Всички родители искат децата им да растат здрави. Ключово за това е разнообразно хранене, богато на плодове и зеленчуци и ограничено количество на сладки, солени или прекалено мазни междинни похапвания, състоящи се от вафли, чипсове и газирани напитки.

Как обаче да успеем да изградим баланс между това да ограничаваме нездравословните опции и същевременно да позволяваме почерпка с десерт или друго лакомоство? Крайностите никога не са добра идея.

Два вида контрол

За целта можем да използваме контрол, но не какъв да е, а скрит контрол.

Откритият контрол е този, при който детето вижда храната, която му се забранява и е наясно, че точно тази храна е забранена. Например, когато държите на плота чипс и не давате на детето да го консумира или когато хапвате шоколад пред него, но не му давате да опита. Често родители използват оправдания като “Това не е полезно, не е за теб.” или “Това е храна за възрастни.” Откритият контрол може да има краткотраен ефект, но в дългосрочен план не е никак добра идея. Храна, която е “забранена” или “за възрастни” става по-сладка и по-желана. Така, когато децата получат достъп до дадената храна, те са много по-склонни да преядат с нея.

Също така децата обичат да имитират родителите и особено, когато са много малки, трудно могат да разберат защо е ок вие да консумирате нещо, а те не. Често подобна ситуация може да доведе до раздразнение и да разстрои детето, което не осъзнава двойните стандарти.

Скритият контрол е този, при който детето не вижда храната и не осъзнава, че има какъвто и да е контрол. Например, когато не държите вкъщи нездравословни храни като чипс и други подобни.

Скритият контрол се асоциира с по-малка консумация на нездравословни храни и напитки и в действителност най-добрата тактика е внимателно да обмислите какво има налично в домакинството. Когато не зареждате с нездравословни храни, детето не ги вижда, няма достъп до тях и те не повлияват негативно върху изграждането на здравословни хранителни навици. Детето е по-склонно да развие предпочитание към други храни като плодове и зеленчуци.

Тук отново играе роля и личният пример. Вие самите ще консумирате по-малко нездравословни храни, ако те отсъстват от дома ви и по-често ще консумирате плодове и зеленчуци пред детето. Както казахме, то обича да имитира и шансовете да иска да яде каквото ядете вие, са големи.

Ето и няколко практически съвета:

  1. Направете основно почистване

Изхвърлете всичко от кухнята, което не бихте искали детето ви да консумира.

  1. Заредете със здравословни алтернативи

Заредете с храни, които бихте искали детето да консумира като плодове и зеленчуци.

  1. Бъдете личен пример

Променете своите навици. Правилата трябва да важат за всички. Ако не искате детето да пие газирана напитка и да яде чипс, просто не го правете и вие.

Всички препоръки зависят до голяма степен от индивидуалния случай, но това са топ 3, които в повечето случаи работят за всички.

Ако имате още въпроси по темата, не се колебайте да ми пишете на hellovitareal@gmail.com

Още статии на тема детско хранене:

Как да научим детето да яде плодове и зеленчуци?

“Злоядото дете”: защо децата харесват някои храни, а други не?

Децата и храненето: как да бъдем личният пример, от който се нуждаят?