Безглутенова мания или истински проблем – днес ще разгледаме всичко покрай темата “глутен”, за да можем да придобием по-ясна представа сред безглутеновия фурор.

Какво е глутен?

Най-просто казано, глутенът е протеин, съдържащ се в по-голямата част от зърнените храни (като например пшеница, ръж, лимец, ечемик и други).

Цьолиакия, глутенова непоносимост, глутенова чувствителност, алергия към пшеница, безглутенова мода – каква е разликата?

Поради многото информация по темата глутен, купищата безглутенови продукти в магазините и безглутенови рецепти в интернет, не е трудно човек да остане с впечатлението, че това е нещо много вредно за здравето. Дори цялата тази безглутенова вълна би могла да събуди чувство на вина у някого, който си е позволил филийка хляб, или да събуди скептицизма у друг, на когото просто вече му е втръснало от здравословни моди. Е, има ли проблем с този глутен, или не? Да, при следните състояния:

Цьолиакия

Цьолиакията (или още глутенова ентеропатия) е автоимунно заболяване. За да го развие човек, то той трябва да е генетично предразположен, да консумира глутен и болестта да е активирана. Това може да се случи при силен стрес, травма или вирусна инфекция. Вследствие на заболяването се получава атрофия на лигавицата на тънкото черво, което води до нарушено усвояване на хранителни вещества и съпътстващи здравословни проблеми.

Най-сигурният начин за установяване на заболяването е чрез кръвни изследвания, последвани от биопсия.

Хората, страдащи от това заболяване, следва да избягват всички продукти, съдържащи глутен.

Алергия към пшеница

Както повечето алергии, и при алергията към пшеница се активира имунната система, която различава някой от стотиците пшенични протеини като опасен за тялото и изпраща IgE антитела, за да го “атакуват”. Същевременно в тялото се отделят химични сигнали, че има проблем. Реакцията става бързо, от минути до няколко часа. Симптомите са различни, най-често гадене, болки в стомаха, сърбеж, подуване на езика и затруднение при дишане, анафилактичен шок, който е животозастрашаващ.

Освен по гореспоменатите симптоми, алергията към пшеница се установява с тест за алергии (кожен тест с одраскване), назначен след консултация при алерголог.

Хора с алергия към пшеница следва да избягват пшеница, но това не означава, че имат проблем с глутена като цяло, както и с други зърнени култури.

Глутенова непоносимост

Непоносимост към определена храна е налице, когато в организма липсват определени ензими, които разграждат тази храна. Пример за това е лактозата и съответно невъзможността при някои хора организмът да произведе достатъчно количество от ензима лактаза. При хранителната непоносимост не се активира имунната система, както при алергиите. Симптомите най-често са стомашно-чревни.

Хранителната непоносимост се установява, като премахнем за известно време от менюто си храните, които подозираме, и след това ги въведем отново. Важно е да се отбележи, че хроничният стрес допълнително възпрепятства естествения синтез на ензими в тялото и затруднява храносмилането.

Хората, които страдат от глутенова непоносимост, следва да намалят количеството на съдържащи глутен храни в менюто си и/или да приемат допълнително ензими.

Глутенова чувствителност

Чувствителност към глутен (на английски Non-Celiac Gluten Sensitivity, NCGS) е синдром, който за пръв път се описва през 80те години на XX век. Засега официално е прието, че “глутеновата чувствителност се характеризира със стомашно-чревни симптоми, както и други симптоми при хора, за които е установено, че не страдат от цьолиакия или алергия към пшеница, и че тези симптоми изчезват при премахването на глутена от диетата”*.

Най-чести симптоми са:

  • чревно-стомашни неразположения като болки в стомаха, диария, подуване, гадене, запек
  • умора
  • безпокойство и тревожност
  • депресия
  • главоболие
  • затруднена концентрация, усещане за замъглено съзнание
  • чести промени в настроението
  • кожни проблеми
  • болки в мускулите и ставите

Това състояние звучи леко неясно и някой би предположил, че голяма роля тук играе самовнушението на пациентите и следователно плацебо ефект от диетата. На пръв поглед здрави хора, които не са диагностицирани със заболяване, което изисква премахване на глутена, изпитват същите симптоми като страдащите от цьолиакия. Едно от последните научни изследвания върху това “мистериозно” състояние е проведено през юли 2016 година от лекари от медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк. Резултатите показват, че симптомите не са въображаеми. Потвърждават се предишни изследвания, че при хората, страдащи от глутенова чувствителност, при прием на продукти с глутен се активират вътрешни възпалителни процеси, които засягат цялостното състояние на човека, вместо да се задейства имунна реакция, атакуваща конкретна част от тялото, като например тънкото черво при цьолиакията. При изследваните пациенти също така се регистрира нарушаване на целостта на чревната лигавица, което води до преминаването на микробни и хранителни компоненти от червата в кръвния поток, или още т.нар. синдром на пропускливите черва.

Глутеновата чувствителност се свързва и с различни автоимунни заболявания, както и с психични заболявания като шизофрения и депресия. Все повече са изследванията върху връзката с психични разстройства и психологически състояния като безпокойство и тревожност, но това заслужава отделна публикация.

Все още не съществува стандартизиран метод за установяване и диагностициране на глутеновата чувствителност. Също така все още не е установено дали освен глутена, причинители на това състояние са и други компоненти, които се съдържат в зърнените продукти. През 2015 година в Салерно, Италия се събират експерти, които разработват първия метод за диагностициране на състоянието, известен като “метода Салерно”. Необходими са още научни изследвания, тъй като все още не са открити валидни биомаркери, които са необходими за точното диагностициране на глутеновата чувствителност. Глутеновата чувствителност все още е предмет на научни изследвания.

  Цьолиакия Алергия към пшеница Непоносимост към глутен Чувствителност към глутен
Проявяване Автоимунно заболяване; активира се имунната система Свръхчувствителност към определени субстанции; активира се имунната система Липса на ензими, които спомагат разграждането на глутен; липсва имунна реакция Поява на стомашно-чревни симптоми, както и други симптоми при хора, които доказано не страдат от цьолиакия или алергия към пшеница, и намаляване или  изчезване на симптомите при премахване на глутена от диетата; активира се имунната система
Диагностициране Консултация с гастроентеролог, кръвен тест, биопсия Консултация с алерголог, кожен тест с одраскване Подобряване на симптомите при премахване или намаляване на глутена в диетата Кръвен тест за IgG антитела, подобряване на симптомите при премахване на глутена в диетата
Симптоми • Стомашно-чревни проблеми като диария, запек, подуване, болки в стомаха, гадене
• Болки в костите и ставите
• Анемия
• Загуба на телесно тегло
• Кожни проблеми
• Косопад
• Главоболие
• Умора
• Безпокойство, тревожност, раздразнителност
• Депресия
• Обриви
• Главоболие
• Гадене и повръщане
• Затруднено дишане
• Анафилактичен шок
• Стомашно-чревни проблеми като диария, запек, подуване, болки в стомаха • Стомашно-чревни проблеми като диария, запек, подуване, болки в стомаха
• Умора
• Безпокойство, тревожност, раздразнителност и чести промени в настроението
• Депресия
• Главоболие
• Усещане за замъглено съзнание
• Болки в костите и ставите
• Кожни проблеми
Лечение Безглутенова диета Премахване от менюто на всички продукти, които съдържат пшеница Безглутенова диета, намален прием на глутен, допълнителен прием на ензими Безглутенова диета за определен период от време

Необходимо ли е да избягваме глутена?

Отговорът е – не, ако сме здрави и се чувстваме добре. Това, че нещо е без глутен, не го прави здравословно (може да прочетете повече по темата тук: Безглутенова диета – що е то?) Ако имаме установено заболяване, което предполага премахването му от диетата, то следването на безглутенов режим е важно (повече за безглутеновата диета можете да прочетете тук: Безглутенова диета – какво да включим в менюто си и какво да избягваме?). Също така, ако се опасяваме, че страдаме от чувствителност към глутен, то нищо не пречи да пробваме да елиминираме от менюто си съдържащи глутен продукти за известно време и да видим дали има резултат.

 

Източници:
Armin A et al. Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease. Gut, July 2016 DOI: 10.1136/gutjnl-2016-311964
*Catassi et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients. 2015 Jun; 7(6): 4966–4977. DOI: 10.3390/nu7064966
Catassi et al. Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders. Nutrients. 2013 Oct; 5(10): 3839–3853. DOI: 10.3390/nu5103839
Celiac Disease Foundation. Non-celiac wheat sensitivity. Link: https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/non-celiac-gluten-sensitivity-2/
Coeliac UK. Gluten sensitivity. Link: https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/about-coeliac-disease-and-dermatitis-herpetiformis/gluten-sensitivity/
Fasano A, Sapone A et al. Nonceliac gluten sensitivity. Gastroenterology. 2015 May; 148(6):1195-204. DOI: 10.1053/j.gastro.2014.12.049