Случвало ли ти се е да имаш усещането, че нищо не върви, както трябва, че за нищо не те бива или че нищо няма смисъл? Стигал ли си до момент, в който просто искаш да се откажеш от всичко и да се предадеш на отчаянието? Момент, в който се чувстваш толкова тревожен, намираш се на ръба на паниката, усещаш как сърцето ти бие учестено и мислиш, че не можеш повече, че ще се откажеш и ще изпуснеш контрола над всичко…?

Преди да се предадеш, отговори си на няколко въпроса и се опитай да направиш няколко неща! Част от въпросите са адаптирани от eponis, чиято статия за самопомощ става хит в интернет преди година. И неслучайно.

Момичето страда от депресия и посещава психотерапевти от дълго време. Подобно всички нас, тя има моменти, в които се чувства добре, и такива, в които се срива. Един ден успява да запази самообладание и да запише няколко въпроса към себе си с цел да помогне на тялото и съзнанието си да преминат по-лесно през трудния период. Оказва се, че въпросите й са изключително ефективни и помагат както на нея, така и на много други хора.

А ето и една адаптирана тяхна версия, която обръща специално внимание на храненето като важен аспект при хората, подложени на хроничен стрес и страдащи от безпокойство и тревожност (в края на публикацията ще намерите полезни линкове към статии, посветени на връзката между храненето и психичното състояние).

  1. Хидратиран/а ли си?

Кога беше последният път, в който изпи чаша вода или друга течност? Често дехидратацията засилва чувството на безпокойство и тревожност. Сега е моментът да изпиеш една чаша вода.

  1. Хапнал/а ли си нещо в последните 3 часа?

Кога за последен път хапна нещо и какво беше то? При падане на кръвната захар в организма се задействат редица биохимични процеси, които се отразяват и на нервната ни система. Често срещани симптоми са появата на нервност, превъзбуденост, силно сърцебиене, раздразнителност, тревожност и други. В английския език има и конкретна дума, която описва това състояние – “hangry” – смесена дума от „гладен“ и „раздразнителен, ядосан“.

sorry-for-what-i-said-when-i-was-hangry

А какво беше последното, което хапна? При консумирането на прост въглехидрат или нещо сладко нивото на кръвната захар се покачва по-бързо, но и спадът след това е по-бърз. Обикновено това се случва за много по-малко от 3 часа. Дали това не е твоят случай?

  1. Консумирал/а ли си нещо много люто и пикантно?

Лютата храна може да предизвика рефлукс или киселини – онова специфично парещо усещане в гърлото и стомаха. При паническа атака и силен стрес се наблюдава подобно усещане, тъй като симпатиковата нервна система изпраща сигнали до определени органи в тялото ни и потиска апетита, намалява или спира усвояването на хранителни вещества, намалява контракциите на стомашните и чревните мускули и често това се изразява в рефлукс или парене (повече може да прочетете тук).

  1. Често ли се случва вечер си уморен/а и ти се спи, но се въздържаш от това да си легнеш? 

Облечи пижама, настани се удобно в леглото с хубава книга в ръка и без електронни уреди наоколо (като телефон, лаптоп или телевизор). Ако все още не можеш да заспиш, стани и пробвай пак да правиш нещо приятно. Без бързане и напрежение! Не е нужно да заспиш веднага и на всяка цена.

  1. Раздвижвал/а ли си се днес? 

Ако не си, направи го сега. Ако нямаш енергия, за да бягаш или да отидеш до фитнеса, просто направи разходка в квартала. Върви толкова, колкото ти е приятно. Няма да за напомням всички изследвания, които доказват как движението допринася за доброто настроение. Истината е, че дори само 15-20 минути разходка могат да донесат облекчение.

  1. Кога за последен път си се раздвижвал/а под звуците на приятна музика?

Давaй! Пусни си музика и изтанцувай цяла една песен. Тук обяснението е като в предишната точка.

  1. Кога за последен път каза нещо мило на някого?

Давай, сега е моментът! Направи го, независимо дали онлайн, или на живо. Направи го уникално – изчакай и наблюдавай. Когато видиш нещо прекрасно в някого, сподели му го. Фокусирането върху нещо хубаво и не само върху нас измества мрачните мисли, а и ще зарадва някой близък човек.

  1. Кога за последен път прегърна някого?

Не се притеснявай да прегърнеш приятел или да поискаш да те прегърнат. Повечето хора ще се зарадват и ще го направят с удоволствие. Прегръщането увеличава нивото на хормона окситоцин – хормонът на любовта, и намалява нивото на стрес хормона кортизол. Според научна изследване 20-секундна прегръдка в комбинация с 10-минутно държане на ръката на друг човек намалява нивото на стрес и повлиява на кръвното налягане и пулса. Дори само по една 10-секундна прегръдка на ден има положителен ефект върху здравето и нивото на стрес.

  1. Пренатоварвал/а ли си се напоследък – физически, емоционално, социално или интелектуално?

Всяко едно натоварване може да даде отражение върху състоянието ти в следващите дни. Дай си време за почивка в съответния аспект. Почини си физически, прекарай малко време сам/а или просто се разсей с нещо глупаво.

  1. Изчака ли една седмица?

Понякога нямаме ясна представа за времето и се чувстваме зле без определени външни причини. Случва се. Бъди търпелив/а – изчакай една седмица и виж как ще се чувстваш тогава.

Всеки преминава тежки моменти. Помни, че има много какво да направиш, за да се почувстваш по-добре!

A може ли един разстроен стомах да предизвика депресия? Какво общо има чревното здраве със състояния като тревожност и безпокойство? Как стресът влияе на корема? Отговори на тези и много други въпроси ще откриете в блога и в следните статии:

Тревожност, паника и хранене 

Как връзката черва – мозък влияе на чувството на безпокойство и страх? 

Стрес, хранене и чревно здраве