Недостигът на витамин Д се свързва със симптоми на депресия и безпокойство. Все повече са изследванията върху ролята на витамина и неговата връзка с психичното здраве. Повече по темата може да прочетете в предишната статия: Витамин „Д“ като депресия.

Витамин Д неслучайно е наречен „слънчев“ витамин. Витамин Д е единственият витамин, който тялото ни може да синтезира самò, и то просто чрез излагане на слънце. Съдържа се в някои храни, но в недостатъчни количества. Затова при недостиг често се прибягва до добавка.

Дори и тогава обаче въпреки по-голямото количество витамин Д в кръвта, бихме могли да страдаме от неприятните симптоми, свързани с недостиг. Без достатъчно количество магнезий, витамин Д остава неактивен*. А днешният начин на хранене, който включва предимно рафинирани продукти и захар, е ограничен откъм магнезий.

За да увеличите витамин Д, не забравяйте да прекарвате време на слънце – единственият най-ефективен начин за набавяне на витамина. Също така не пропускайте да приемате богати на магнезий храни, за да усвоявате натрупания витамин Д.

храни, богати на магнезий

Храни, които са богати на магнезий, са: бадеми, овесени ядки, тиквено семе, сусам, банани, броколи, кафяв ориз, ленено семе, зеленолистни, бобови, авокадо и черен шоколад.

Вместо кроасан грабнете шепа бадеми и излезте на разходка на слънце в работната почивка 🙂 

*Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. Anne Marie Uwitonze AM, Razzaque MS (2018) Journal of the American Osteopathic Association March 2018, 118 181-189. doi:10.7556/jaoa.2018.037