Днес ще си говорим за една все по-дискутирана тема, а именно – връзката между витамин Д (или наричан още “слънчевия” витамин) и депресията. Може би сте попадали на различни статии в интернет и медиите, които са посветени именно на тази връзка. Съществува ли обаче тя, или това е поредният мит?

Депресия – днешната епидемия

Неслучайно Световният ден на здравето през 2017 г. бе посветен на депресията. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) над 300 милиона души по света страдат от депресия, като за едно десетилетие – между 2005 и 2015 година, те са се увеличили с 18%. Депресията се смята за една от основните причини за дълготрайното увреждане на здравето и загубата на трудоспособност. СЗО прогнозира, че делът на хората, страдащи от депресия, ще продължава да расте, а до 2020 година тя ще се превърне във втора по значимост хронична болест в световен мащаб.

Когато включим в картината и засегнатите от психологически разстройства, като безпокойство и тревожност, то бихме могли да говорим за глобална епидемия. Това е и една от причините все по-често да се говори за превенция и лечение на депресията, безпокойството и тревожността. Понеже темата е обширна и една статия няма да стигне, днес ще се съсредоточим върху връзката между депресията и витамин Д.

Какво е витамин Д?

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който съществува в няколко разновидности, като от медицинска гледна точка за най-лесно усвоим се счита витамин Д3. Това, което прави този витамин уникален, е, че витамин Д е единственият витамин, който тялото ни може да синтезира самò, и то просто чрез излагане на слънце. Затова често е наричан “слънчевия” витамин. Други начин да си го набавим, е чрез добавки. Съдържа се в някои храни, но в недостатъчни количества.

Още по-интересно е, че витамин Д има свойството на стероиден хормон, играещ ключова роля за редица жизнени процеси. Витаминът е важен за цялостното ни здраве, за регулиране на имунната система и затова има редица изследвания за неговото значение за подобряване на автоимунни заболявания. Витаминът е важен и за костната система, той играе важна роля в усвояването на калций от организма. Напоследък все повече се говори и за положителния ефект на витамина върху психичното здраве.

Витамин Д и психично здраве

В днешно време хората масово страдат от недостиг на витамин Д. Същевременно сме свидетели на увеличаване на депресивните състояния. Има ли връзка между двете? Ето какво казва науката:

 • Още през 2005 г. учени откриват в мозъка рецептори на Д3, както и ензима, който е необходим за изработването на витамина. Тези рецептори са открити в частта на мозъка, която се свързва и с депресията. Все още няма яснота как точно витамин Д работи в мозъка, но има теория, че положително е свързан с производството на серотонин. (1)
 • Норвежко изследване от 2008 г. показва, че хора с наднормено тегло, които имат ниски нива на витамин Д в кръвта, по-често имат симптоми на депресия. Приемането на добавка от витамин Д в големи дози подобрява симптомите. (2)
 • Според друго норвежко изследване от същата година съществува връзка между нивото на витамин Д и депресията. Приемането на добавки с витамина подобрява нивото му в кръвта, но не и симптомите на депресия. (3)
 • През 2012 г. е публикувано американско изследване, което показва, че няма връзка между подобряването на симптомите на депресия и приемането на витамин Д. В изследването са използвани съвсем малки количества от витамина, заедно с калций, заради което резултатите са подложени под въпрос. (4)
 • Канадски учени изследват 14 научни изследвания, които се състоят от общо 31 424 участници и откриват силна връзка между депресията и ниските нива на витамин Д. Приемането на добавка от витамина може да подобри симптомите на депресия. (5)
 • Шведско изследване през 2014 г. открива по-ниски нива на витамин Д в хора, които предприемат самоубийство. (6)
 • Друго изследване от 2014 г. потвърждава, че хората, страдащи от депресия, преживяват по-силни симптоми през есента и зимата, най-изразени през януари и март. (7)
 • Холандско изследване от същата година открива по-ниски нива на витамин Д при хора, които страдат от депресия, за разлика от тези, които вече са се възстановили. Също така изследването потвърждава положителното повлияване върху депресията в рамките на 2 години от началото на изследването при хора, които имат по-ниски нива на витамин Д. (8)
 • Проучване от 2017 г. обобщава всички научни изследвания от 2011 г. насам, които разглеждат връзката между витамин Д и депресията. Резултатите потвърждават, че съществува връзка между ниски нива на витамина и симптоми на депресия. Също така, че състоянието значително се подобрява при приемане на допълнителни дози витамин Д при хора, при които има доказан недостиг. (9)
 • Едно от последните изследвания от тази година също показва корелация между ниските нива на витамин Д и засилените симптоми на депресия при изследване на 5607 възрастни хора. Недостигът на витамина може да бъде рисков фактор за развитие на депресия в напреднала възраст. (10)

Това, което може да се обобщи от съществуващите научни изследвания, е, че:

 1. Има връзка между недостига на витамин Д и депресията. 
 2. НЕ съществува доказана причинно-следствена връзка. Тоест, не е доказано дали депресията възниква поради недостиг на витамин Д, или обратното.
 3. Допълнителното приемане на витамин Д от хора с доказан недостиг облекчава симптомите на депресия, но ако те имат нормални нива на витамина, допълнителен прием не би имал същия ефект.
 4. Количеството на допълнително приемания витамин Д има значение.

Как да проверим нивото си на витамин Д?

Нивото на витамин Д се проверява чрез кръвен тест.

Как да си набавим витамин Д?

Витамин Д бихме могли да си набавим по 2 основни начина – чрез излагане на слънце и чрез приемане на добавка. В храната се съдържа твърде малко количество, за да осигури на организма необходимите количества. 

Преработката на витамин Д в тялото е бавен и сложен процес и е важно да се отбележи, че при определени здравословни състояния този процес би бил още по-затруднен.

Ако изберете да приемате добавка, консултирайте се с вашия лекар, който може да вземе предвид индивидуалното ви състояние, както и да определи необходимата за вас доза.

Ако разчитате на излагане на слънце с цел набавяне на витамина, ето няколко насоки:

 • Слънцезащитните кремове възпрепятстват синтезирането на витамин Д. Тук се крие и една от теориите за недостиг на витамина – че днес прекарваме много по-малко време на слънце и когато го правим, то използваме слънцезащитни кремове. Както знаем обаче, прекомерното излагане на слънце може да бъде много опасно! Затова изводът тук не бива да бъде да се печем по цял ден на плажа без защита. По-скоро – да се печем рано сутрин или в късния следобед, когато слънцето не е твърде силно, както и да седим на сянка през най-горещите часове и тогава да ползваме слънцезащитен крем.
 • Положителните ефекти от слънчевата светлина не преминават през стъкло, тоест трябва да излезем навън, а не да се надяваме, че ще натрупаме витамин Д, седейки пред прозореца или в колата.
 • Хората с по-мургав тен се нуждаят от повече време на слънце, за да произведат витамин Д.
 • Производството и усвояването на витамина става бавно, като започва от горния слой на кожата. Затова след излагане на слънце е препоръчително само да се облеем с вода, но да не се измиваме веднага със сапун и да не обтриваме кожата, а да изчакаме 24 часа.

Комплексен проблем – комплексно решение

Депресията е комплексно заболяване. Причините за появата и развитието му са комплексни. По същия начин лечението не е едно, а е също така комплексно. Начинът ни на хранене, движение, нивото на витамин Д, стресът в ежедневието ни са част от това комплексно решение.

Източници:
(1) Eyles, D.W., Smith, S., Kinobe, R., et al., Distribution of the vitamin D receptor and 1 alpha-hydroxylase in human brain. J Chem Neuroanat, 2005. 29(1): p. 21-30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15589699
(2) Jorde, R., Sneve, M., Figenschau, Y, et al., Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med, 2008. 264(6): p. 599-609. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18793245
(3)  Kjaergaard, M., Waterloo, K., Wang, C.E, et al., Effect of vitamin D supplement on depression scores in people with low levels of serum 25-hydroxyvitamin D: nested case-control study and randomised clinical trial. Br J Psychiatry, 2012. 201(5): p. 360-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22790678
(4) Bertone-Johnson, E.R., Powers, S.I., Spangler, L., et al., Vitamin D supplementation and depression in the women’s health initiative calcium and vitamin D trial. Am J Epidemiol, 2012. 176(1): p. 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22573431
(5) Anglin, R.E., Samaan, Z., Walter, S.Det al., Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry, 2013. 202: p. 100-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377209
(6) Grudet, C., Malm, J., Westrin, A., et al., Suicidal patients are deficient in vitamin D, associated with a pro-inflammatory status in the blood. Psychoneuroendocrinology, 2014. 50: p. 210-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25240206
(7) Cobb BS, Coryell WH, Cavanaugh J, et al. Seasonal variation of depressive symptoms in unipolar major depressive disorder. Compr Psychiatry. 2014;55(8):1891-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25176622
(8)  Milaneschi Y, Hoogendijk W, Lips P, et al. The association between low vitamin D and depressive disorders. Mol Psychiatry. 2014 Apr;19(4):444-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23568194
(9) Parker GB, Brotchie H, Graham RK. Vitamin D and depression. J Affect Disord. 2017 Jan 15; 208:56-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27750060
(10) Oliveira C, Hirani V, Biddulph J. Associations Between Vitamin D Levels and Depressive Symptoms in Later Life: Evidence From the English Longitudinal Study of Ageing (ELSA). The Journal of Gerontology: Deries A, glx130. https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/doi/10.1093/gerona/glx130/3884465/Associations-Between-Vitamin-D-Levels-and