“Дай ми спокойствието да приема нещата, които не мога да променя, куража да променя нещата, които мога, и мъдростта да направя разлика между двете.” – Райнхолд Нибур

 

Често “здравословният начин на живот” се свързва предимно с начина на хранене. Отвъд храната обаче съществуват и други важни фактори. За да се справим с хроничен стрес и негови проявления като паническо разстройство, безпокойство, тревожност и други, то необходимо е да подходим към решаване на проблема многопластово, тъй като самият “проблем” не е възникнал поради една единствена причина.

Едно основно качество, което има изключително влияние върху нашата реакция на стрес, е гъвкавостта. Независимо от нашата лична оценка на дадена ситуация, то това което би ни помогнало да се справим е нашата готовност да се адаптираме към ситуацията, вярата ни, че можем да се справим, че има възможности, че “чашата е наполовина пълна”.

Начинът ни на мислене се отразява и на физическото ни състояние. Нашето физическо състояние влияе на психиката ни и обратно. Това е постоянна двупосочна връзка. Затова откъдето и да започнем, няма да сбъркаме.

Помислете за последната ситуация, която ви притеснява. Как бихте могли да упражните повече гъвкавост? Бихте ли реагирали по различен начин?