Апетитът – оказва се е нещо сложно и зависещо от много фактори. Както разбрахме от предишните две статии, един от факторите е генетичната унаследеност. Дали се храним бавно или не, обичаме ли да похапваме или пък сме злояди, до голяма степен зависи и от това какви са нашите родители, баби, дядовци и така нататък.

Определени видове апетит (разгледахме част от тях в предишната статия) се свързват с по-лесно напълняване и съответно свръхтегло. Най-лесно е да си кажем – “Средата е виновна, подтиква ни да се храним нездравословно и да преяждаме и пълнеем.“ или “Ето, аз съм си генетично такъв и нищо не може да се направи.”

Истината е, че средата няма как да променим рязко и изведнъж. Най-малкото не зависи изцяло от нас, а от политически мерки и стратегии (като например – намаляване на захарта в промишленото хранително производство, ограничаване на захарни, тестени и пакетирани продукти в училищните лавки и т.н.). Гените си също няма как да променим.

Това, което можем да направим, е:

  1. Осъзнаване и информиран избор

Да си дадем сметка, че такова нещо като разлика в апетита съществува и това е напълно нормално. Съответно да спрем да се обвиняваме, срамуваме или подтискаме. Да се наслаждаваме от храненето е нещо чудесно. Ако не обичаме да се прехласваме по храната, това също е съвсем ок. Важно е да направим информиран избор с какво да “заредим” тялото си, за да се чувстваме здрави, енергични и щастливи през целия ден. Т.е. ако ще се наслаждаваме на храната си, то нека поне изберем здравословна такава.

  1. Промяна на личната ни среда

В мащабен план няма как да променим магазините, заведенията и хората около нас. Но може да променим нашата лична среда, а именно средата вкъщи. Ако ви се прияжда, когато си помислите за ядене или видите нещо за хапване, то купувайте за вкъщи здравословни алтернативи или си ги приготвяйте сами. Заредете хладилника и шкафа си с неща, към които да посегнете, когато огладнеете, вместо да поръчвате фаст фууд или да изядете каквото ви падне.

  1. Прилагане на малки трикове

Съществуват различни малки трикове, които да ни помогнат да се храним по-осъзнато. Може да изтеглите безплатно гид ето тук:

 

Изтеглете безплатно наръчник с основни техники за по-осъзнато хранене

* indicates required

Vita Real ще използва имейла Ви, за да Ви предоставя полезна информация за нови публикации под формата на имейл бюлетин. Моля, отбележете съгласието си да предоставите имейла си, като маркирате полето долу.


По всяко време може да се отпишете от този бюлетин чрез бутона Unsubscribe в края на всеки изпратен имейл или като пишете директно на hellovitareal@gmail.com. Вашата информация ще бъде третирана, прилагайки всички необходими защитни механизми, съгласно изискванията на Регламент 2016/679 и спазвайки вътрешна политика за поверителност. Кликвайки върху бутона по-долу, Вие приемате, че Вашият имейл адрес ще бъде ползван при посочените условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimps privacy practices here.