Ако страдате от следните симптоми, то тогава със сигурност вече сте срещнали в интернет описание за “изтощение на надбъбречните жлези” (наречено още “адренално изтощение”, “адреналиново изтощение”, “дисбаланс в надбъбречните жлези” или “adrenal fatigue”):

 • умора,
 • липса на енергия,
 • затруднение при концентрация,
 • замъглено съзнание,
 • безсъние,
 • безпокойство,
 • тревожност,
 • депресия,
 • ниско кръвно налягане,
 • хипогликемия,
 • проблеми със стомаха

Синдромът на “изтощените надбъбречни жлези” е хит в алтернативната медицина в САЩ и това модерно заболяване не пропусна и родното интернет пространство. Преди обаче да се самодиагностицирате или ако вече сте го направили, прочетете статията докрай.

Хората, които страдат от тревожност и безпокойство, може би най-често залитат към алтернативни обяснения на състоянието си и често могат да бъдат подлъгани и да задълбочат притесненията си. В някои по-лоши случаи биха могли чрез неподходящо самолечение да застрашат здравето си. 

Започвам с едно важно уточнение – не съществува научно доказано състояние на “изтощени надбъбречни жлези” и този синдром е напълно отречен от медицинската общност.

Какво тогава представлява този отречен синдром и откъде идва?

Терминът е въведен през 1998 г. от хиропрактика Джеймс Уилсън. За диагностициране на състоянието той съставя кратък въпросник, който може да откриете на неговия уебсайт. Ето някои от въпросите:

Чувствам се уморен без причина.

Изпитвам необходимост от кафе, за да се събудя и да изкарам деня.

Имам затруднения да стана сутрин.

Чувствам се стресиран.

Както виждате, терминът се използва, за да се обяснят група от неспецифични симптоми, които най-често засягат хора, които са подложени на хроничен стрес. Симптомите са често срещани и могат да съпътстват различни заболявания, но могат да бъдат и част от едно по-натоварено ежедневие. Според поддръжниците на “адреналиновото изтощение” поради хроничния стрес и други фактори надбъбречните жлези се изтощават и спират да произвеждат адекватно количество кортизол и/или други хормони. За да тестват това състояние, освен въпросника с общи въпроси алтернативните медици понякога предлагат тестване на кортизол от слюнка или по кръвен път. Не съществува обаче научно доказателство, че тези тестове работят. Изследвани са лица, които имат симптоми на “адренално изтощение”, и напълно здрави лица и в повечето случаи не са открити разлики в резултатите. Т.е. дори и да си направите такъв тест, то той няма научно интерпретиране. Интересът към алтернативното заболяване води и до появата на специални хранителни режими и различни добавки, създадени специално за “адреналиновото изтощение”. Предлага се и терапия с хормони, която би могла да бъде опасна и всъщност да създаде проблем при несъществуващ проблем преди това.

Зад алтернативната диагноза на “изтощени надбъбречни жлези” може всъщност да съществува реална диагноза на Адисонова болест (хронична надбъбречна недостатъчност), анемия, синдром на раздразнените черва, диабет, депресия и други.

В защита на алтернативната медицина

За да бъдем напълно информирани, нека разберем какво мислят алтернативните медици относно отхвърлянето на синдрома на “изтощените надбъбречни жлези” от медицината. Според тях повечето болести биват отхвърляни, преди да бъдат приети. Те вярват, че “адреналното изтощение” всъщност е субклинична форма на хронична надбъбречна недостатъчност. Т.е. болестта е налице, но все още няма видими симптоми и не се проявява, а клиничната картина е неясна. Хипотироизмът и диабетът също имат субклинична форма и прогресират постепенно с времето. Защо тогава да не е такъв и случаят с надбъбречната недостатъчност? Друг пример, който често се дава, е и диагностицирането на депресия, което също не е количествено, т.е. не разчита на конкретни лабораторни тестове, а по-скоро на разпознаването на конкретни симптоми.

Какво представлява хроничната надбъбречна недостатъчност?

И все пак – какво представлява признатото от медиците заболяване хронична надбъбречна недостатъчност? Първичната надбъбречна недостатъчност е състояние, при което надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно минералкортикоиди (алдостерон) и глюкокортикоиди (кортизол). В най-голям процент от случаите причината е автоимунно заболяване, наречено още болест на Адисон.

Вторичната надбъбречна недостатъчност се свързва с намалена стимулация от страна на хипофизата.

Симптоми:

 • умора
 • нарушена концентрация
 • липса на апетит
 • загуба на тегло
 • болка в мускулите и ставите
 • хипогликемия (по-често при вторичната надбъбречна недостатъчност)
 • ниско кръвно налягане, причерняване, виене на свят (при първичната надбъбречна недостатъчност)
 • желание за сол поради ниски нива на натрий (при първичната надбъбречна недостатъчност)
 • гадене, повръщане, диария (по-често при първичната надбъбречна недостатъчност)
 • хиперпигментация на кожата и лигавиците (при първичната надбъбречна недостатъчност)

Подробна статия от д-р Владимир Василев от Клиничния център по ендокринология към Медицински факултет може да прочетете – тук.

Истински симптоми – грешна диагноза?

Дадени симптоми може да са налице, но диагнозата може да не е точна. Затова най-добре е да не се пренебрегва традиционната медицина и посещението при специалист. Докато третирате “изтощени надбъбречни жлези” може всъщност да пропускате истинско състояние, което подлежи на лечение.

Подробен научен анализ oт лекари ендокринолози върху всички изследвания за синдрома на “изтощените надбъбречни жлези” може да прочетете безплатно тук.

Умората преди навлизането на синдрома на “изтощени надбъбречни жлези”

Нека вземем следните 3 симптома: умора, липса на енергия и раздразнителност. Както разгледахме в статията, в днешно време те често биват разглеждани като част от синдрома “изтощение на надбъбречните жлези”. Как е бил диагностициран човек преди популяризирането на този синдром от алтернативната медицина? Тук на помощ идват невролозите със синдрома на хроничната умора (СХУ). Това е клинична диагноза. Съществуват научни изследвания както относно възникването и симптоматиката, така и върху лечението. Затова и СХУ заслужава отделна статия, която ще ви предоставя скоро. Предварително ще издам, че двете основни техники на лечение, които са научно изследвани и чиято ефикасност е научно потвърдена, са: когнитивната поведенческа терапия и физическата активност. Някак повлияни от силния маркетинг на модерното алтернативно обяснение на “изтощени надбъбречни жлези”, хората пропускат, че състояние с подобни симптоми вече е описано, изследвано и продължава да се изследва. Друга причина за разпространението на алтернативното обяснение е може би разочарованието на пациентите, когато страдащи от постоянна умора, след консултация с лекар, биват уверени, че нищо им няма въпреки симптомите. Често това е съпътствано с грубо пренебрежение, че си въобразяват, и хората търсят успокоение в алтернативната медицина.

В заключение:

 • Доверие между лекар и пациент: от лекарска гледна точка следва да не се пренебрегват симптомите, пациентът да се предразположи и да се поговори с него спокойно и с разбиране.
 • Съвместна работа на специалисти: често, както се вижда, зад симптомите може да се крие всъщност клинично обяснение, което обаче предполага съвместна работа на различни специалисти – ендокринолози, невролози, психотерапевти и други.
 • Подобрение на начина на живот: според алтернативните медици синдромът на “изтощените надбъбречни жлези” се подобрява, след като подобрите начина си на живот, спрете да пушите, храните се здравословно, спите добре, движите се, намалите стреса. Независимо как ще наречете хроничната си умора, то тя най-вероятно ще се подобри от тези препоръки, така или иначе.