5 причини, които могат да обяснят внезапните пристъпи на глад

Начало/Психология на хранене/5 причини, които могат да обяснят внезапните пристъпи на глад

Случвало ли ви се е да ви се дояде внезапно нещо конкретно и сякаш без причина. Ето 5 обяснения на какво точно може да се дължат пристъпите на глад към определени храни  или така наречените cravings:

  • Жажда

Обезводняването понякога може да се сбърка с лек глад. Ако не сте пили много вода през деня, налейте си една чаша. Може би тялото ви просто има нужда от вода, а не от храна.

  • Липса на хранителни вещества

Ако ви липсват определени хранителни вещества, тялото може да изпрати сигнал за спонтанен глад за определени храни. Ще разпознаете тази ситуация по това, че храните, които ви се дояждат, обикновено са съвсем естествени (примерно определен зеленчук, плод, зърнени храни), а не създадени/обработени изкуствено от човека (като шоколад, кексове, чипс и други подобни).

  • Хормонални промени

При наличие на хормонални промени в тялото (например по време на бременност, менструация и др.) е нормално да се изпитва странен глад за определени храни.

Пристъп на глад

  • Самосаботиране

Понякога ние – хората, обичаме да се саботираме. Когато всичко в живота ни върви добре, сме склонни да развием синдрома на самосаботирането. Тогава започваме да изпитваме глад за храни, които ние самите определяме като вредни за нас.

  • Емоционален глад

Физическият глад често се бърка с емоционалния такъв. Емоционалният глад се появява, когато не сме щастливи в определени сфери от нашия живот (например – стресирани сме на работа, не се движим много или прекаляваме с тренировките, имаме проблеми с партньора или в офиса, скучно ни е). Тогава започваме да възприемаме храната като заместител на това, което ни липсва, или прибягваме до нея просто за забавление.

Вслушайте се в тялото си. Спонтаният глад за определени храни е начин на тялото да ни изпрати съобщение. Помислете какво иска да ви каже то.

Автор: Велина Христова

Велина е сертифициран health coach и lifestyle strategist. В практиката си помага на клиентите да намерят баланса, който включва храна за ума, тялото и душата, както и да се справят със стресовото ежедневие. За повече информация натиснете тук.

2017-05-27T14:04:34+00:00 26 април, 2016|Категории: Психология на хранене|Етикети: , |0 коментара

Напишете вашия коментар