Храни, които повишават чувството на безпокойство

Начало/Избрани, Храната и психиката/Храни, които повишават чувството на безпокойство

Продължителното време, прекарано под стрес, се отразява негативно както върху физическото ни, така и върху психическото ни здраве. Кои са фазите на стрес и какво означава burnout, прочетете в подробната статия тук. Симптомите могат да варират от смяна на настроението и раздразнителност, до апатия или постоянно безпокойство. Всеки човек е различен, неговото възприятие и реакция на стрес – също. Докато за един дадена ситуация предизвиква безсъние и тревожност, то друг би могъл да я определи като маловажна. Поради същата причина няма и универсална формула за преодоляване на стреса и безпокойството. Изпробвайте различни неща, за да установите какво работи най-добре за вас.

Ролята на храната

Няма как да преборите чувството на стрес или безпокойство само чрез храна и диета, необходима е комбинация от решения. Въпреки всичко има определени храни, които имат успокояващ ефект, и такива, които биха могли да засилят чувството на тревожност.

 

Кофеин и безпокойство

Кофеин

Кофеинът е стимулант, който вдига кръвното налягане и учестява пулса. Стимулиращият ефект на кофеина произлиза от влиянието му върху невромодулатора аденозин. Аденозинът играе важна роля за нашия сън, като забавя мозъчната ни активност и създава усещане за сънливост. Кофеинът обаче се свързва с рецепторите на аденозина, влияейки по обратния начин – не забавя невронна дейността, а я ускорява. Оттам идва и събуждащият му ефект. Същевременно кофеинът стимулира производството на адреналин – стрес хормонът, който се активира при ситуация на опасност (“борба или бягство”). Отделянето на адреналин изостря вниманието ни, увеличава пулса ни и ни дава допълнително енергия. Не на последно място кофеинът увеличава и отделянето на допамин, който предизвиква усещането на щастие, карайки ни да продължим да търсим консумацията на кофеин. След като прочетете всичко това, сигурно ще си зададете въпроса – вреден ли е тогава кофеинът? Истината е, че съществуват редица изследвания, посветени на неговите негативни влияния, както и много изследвания, които доказват, че малка консумация може да има дори благоприятен ефект върху здравето. Затова следва да се съобразим с индивидуалното състояние на различните хора. Ако за някого едно кафе сутрин има приятно събуждащ ефект, то при другиго то може да предизвика безпокойство и дори симптоми на паника.

Ако вашата реакция на стрес се свързва с подобни симптоми, изключете кафето и кофеиновите напитки от менюто си, тъй като те допълнително биха засилили неприятното усещане на тревожност.
Захар и безпокойство

Захар

Консумирането на захарни храни води до първоначален прилив на енергия, но след това нивото на кръвната захар рязко пада, което оставя усещането за умора. Прекалено ниското ниво на кръвната захар, както и постоянно вариращите нива на високо и ниско ниво на кръвна захар, се свързват със симптоми на безпокойство. Опитайте да замените пакетираните сладки с бавно разградими въглехидрати.

 

Хранителна чувствителност

Хранителна чувствителност

Все повече изследвания обръщат внимание на връзката на възпалителни процеси в тялото и състояния като депресия и безпокойство. Определени храни биха могли да имат този “дразнещ” ефект върху човек. Алергените отново са строго индивидуални, но най-разпространените сред тях са глутен, млечни, яйца, ядки.

 

2019-10-13T10:34:09+00:00 19 юли, 2016|Категории: Избрани, Храната и психиката|0 коментара

Напишете вашия коментар