Физически или емоционален глад? Техника

Начало/Психология на хранене/Физически или емоционален глад? Техника

Често бъркаме физическия глад с този на съзнанието. За да можем да разграничим истинската нужда на тялото за храна от емоционалната нужда, е необходимо да се научим да се вслушваме в тялото си.

Започнете да определяте своята уникална степен на глад с помощта на скала от 1 до 10. 1 – когато сте толкова гладни, че бихте могли да изядете каквото и да е, 10 – когато се чувствате толкова сити, че не бихте могли да хапнете нищо повече, 5 – зона на комфорт.

Наблюдавайте симптомите на тялото си, защото при всяка една от фазите, те са различни. Може би при 3-4 усещате къркорене на корема, леко раздразнение, а при 2-3 сте готови да хапнете каквото и да е.

Какви са вашите индивидуални симптоми? Започвайки да се храните при 2-3, давате възможност на тялото си да разбере към какво наистина изпитва глад. Това, от своя страна, ви помага да направите по-здравословен избор, вместо да се нахвърлите на първата храна, която видите. Ако започвате да ядете от 5 или нагоре, най-вероятно гладът ви не е физически.

Ние не напълняваме просто защото ядем, когато сме гладни. Напълняваме, защото продължаваме да ядем дори когато тялото ни няма нужда от тази храна. Продължаваме да поемаме големи количества храна, за да си създадем чувство на ситост, а понякога просто имаме нужда от чувство на емоционално подхранване (когато ни липсва любов / щастие / разбиране / приятелство).

За да се чувстваме сити и доволни, трябва да обвържем в процеса на хранене както ума, така и тялото си. Затова изключете телевизора и оставете телефона настрани, докато се храните. Усетете храната, дъвчете бавно, и се насладете на целия процес, в който са включени тялото и умът ви.

Велина Христова е докторант по психодиагностика, консултант по хранене и здравословен начин на живот и сертифициран health coach към Института по интегрално хранене, Ню Йорк. В практиката си специализира в теми като психология на храненето, хранителни зависимости, стрес на работното място, емоционален глад и разпознаване на връзките между стрес, безпокойство и начин на хранене. 

2017-06-08T09:23:46+00:00 21 юни, 2016|Категории: Психология на хранене|1 коментар

One Comment

  1. Елена Пенчева юни 23, 2017 at 5:32 am - Reply

    Не е лесно да разпознаем нуждите си. В забързаното ежедневие неможем да се вслушаме в тялото си, а в повечето случаи то ни казва от какво има нужда душата ни. Ако можем да спрем и да се вслушаме в телесните усещания, може да зачетен и психическите си потребности.
    Добра статия, която ни дава идея как лесно да променим ежедневният режим на хранене и да се обърнем към себе си.

Напишете вашия коментар