Универсалната диета

Начало/Психология на хранене/Универсалната диета

Диети. Затрупани сме с предложения за толкова много и различни диети. Те ни обещават не само че ще имаме мечтаното тяло, но и че ще имаме мечтания живот. Те решават всички наши проблеми и ни дават самочувствие. Благодарение на тях сме щастливи, усмихнати и удовлетворени. Дават ни точни правила и насоки какво да направим, от какво да се лишим, за да получим резултата, към който се стремим. Колкото по-кратки и ясни са напътствията, толкова по-лесно е за нас. Убеждаваме се, че временният дискомфорт ще ни донесе така желаните баланс и спокойствие или енергия и удовлетвореност. Истината е, че все повече и повече се залъгваме, че крайната цел оправдава пътя. Третираме тялото си преди всичко като враг, като спънка към желаното щастие. „Само ако бях малко по-слаба“, „само ако бях малко по-едър“… Някъде вътре в себе си вярваме, че само чрез мъчение, лишение и наказание ще постигнем това, което искаме.

Ключът

Ключът обаче е в истинското приемане. Формата на тялото ни често отразява нашите вътрешни вярвания. За да постигнем промяна, първо трябва да разберем на какво отговоря тази форма, без да се борим срещу нея, без да я отричаме или да се срамуваме от нея. Трябва да я приемем. Ако се наказваме, мразим или се срамуваме от себе си, ние се превръщаме в измъчени хора, които се чувстват виновни, недостатъчни, тъжни. След като започнем поредната диета, отслабваме за кратко време и после бързо пак качваме килограми.

Защо? Защото инвестираме в къща без основи. Дългосрочната промяна започва с разбирането и приемането на нашия вътрешен свят. Начинът, по който се храним, е начинът по който живеем. Набързо, между другото, сами, с телефона в ръка. Как общуваме с близките си? Нима не е същото – бързо, между другото, разсейвайки се от телефона или лаптопа, без вниманието ни е да изцяло фокусирано върху човека отсреща.

Ние ядем така, както живеем. Изглеждаме така, както се чувстваме. Започнете промяната от себе си и своя вътрешен свят. Хранете се осъзнато и бавно, общувайте осъзнато и отдадено.

 

2018-12-18T08:43:33+00:00 30 юни, 2016|Категории: Психология на хранене|Етикети: , |0 коментара

Напишете вашия коментар