Стресът – нашата лична преценка

Начало/Храната и психиката/Стресът – нашата лична преценка

Стресът – една от най-дискутираните теми навсякъде около нас. Всички сме чували колко е вреден той макар й самото понятие да има малко неясен смисъл. На работа ще го срещнем под дефиницията “бърнаут”, отскоро пък бива въведен и нов термин “бораут”. 

Стресът може да бъде както негативен – претоварване, негативно преживяване, така и положителен – влюбване, започване на нова работа. Всъщност всяка промяна, към която трябва да се приспособим, сама по себе си предизвиква стрес. Понякога не можем да избегнем стресорите, но това което можем да направим е да променим нашето възприятие за тях.

Днес ви представям един модел, който би могъл да ви помогне да идентифицирате стреса в своята конкретна ситуация, да анализирате положението, в което се намирате и да намерите решение. Понякога един нов модел на мислене, нова идея или представяне на нещо познато по нов начин, са това от което се нуждаем, за да си помогнем. 

Една от теориите за стреса се позовава именно на нашата лична оценка за ситуацията. Според Лазарус хората оценяват стресова ситуация по това колко опасна е ситуацията и възможностите си за справяне с нея. Долната графика представя този модел. Разгледайте я.

Модел на стреса

 

Сега помислете какво възприемате като стресиращо в живота си? Направете списък. Отбележете в списъка кои неща може да промените и да премахнете, отбележете и тези неща, над които нямате контрол, но можете да преразгледате начина, по който ги възприемате.

 

2018-01-04T07:58:46+00:00 4 януари, 2018|Категории: Храната и психиката|0 коментара

Напишете вашия коментар