Синдромът бораут (boreout)

Начало/Психология на хранене/Синдромът бораут (boreout)

Днес ще се отклоня малко от темата за храненето и ще ви разкажа за една важна концепция, която все повече навлиза в организационната психология в последните години, а именно – синдром boreout. Позволявам си да обърна внимание на тази тема, защото boreout-ът често бива пренебрегнат, омаловажен и хората се притесняват да си признаят, че всъщност страдат от него.

Всеки е чувал за синдрома – бърнаут. Много хора са претоварени на работното си място, но липсата на отговорности и скуката също причинят стрес и могат да ни разболеят както психически, така и физически. Концепцията за синдрома бораут е въведена през 2007 година от икономистите Филип Ротлин и Питър Вердер. В корена на този синдром не се крие мързеливостта на служителя, а по-скоро характера на работата: монотонност, липса на отговорности и задачи. Служителят брои минутите до края на работния ден, търси разнообразни начини да си “убие времето”, “прави се, че работи”.

Симптомите на бораута са същите като на бърнаута.

Бораут симптоми

За разлика от бърнаут синдрома, бораут синдромът все още е табу. Хората се притесняват да си признаят, че страдат от него и често не срещат разбиране от близките си. Затова и прикриват първопричината за тяхното страдание, отказват да говорят за работата си или преувеличават, че са много заети и изтощени, за да отклонят въпросите. По-лесно е да разкажеш колко си зает, отколкото да признаеш, че се чувстваш демотивиран и не правиш нищо. “На помощ” идва и българската поговорка “Учи се, за да не работиш” и така някак нашата народопсихология вдъхва допълнително кураж на младите висшисти, че всъщност няма за какво да се оплакват. А те именно са най-засегнати от бораут синдрома.

Зад психологически състояние като безпокойство и тревожност се крият различни причини. По същия начин решението не е едно, а е съчетание от неща, които за всеки са различни. Ако в края на тази статия вече сте убедени, че работата ви не е за вас, то изчакайте и прочетете предишния материал по темата: Когато не сме доволни от перфектната работа. Тук ще откриете някои полезни насоки и алтернативни решения.

2017-11-15T12:20:03+00:00 14 ноември, 2017|Категории: Психология на хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар