Перли от тапиока – що е то? Една нестандартна закуска и десерт

Начало/Десерти, Закуски, Рецепти/Перли от тапиока – що е то? Една нестандартна закуска и десерт

Всичко започна със статията за безглутеновите брашна и експериментите с безглутенов хляб. В безглутеновото печене е важна пропорцията на различните брашна и в повечето случаи се използва слепващ агент или нишесте. Така разучавайки различни варианти, за да намеря най-лесната и вкусна за мен рецепта, попаднах на перли от тапиока. В последствие се сдобих и с нишесте и забравих за перлите. В крайния си вариант моят любим безглутенов хляб не съдържа тапиока и като цяло отбягвам екзотични и скъпи съставки. Но пък нямам против да експериментирам 🙂

Перлите от тапиока намериха приложение в търсенето на нова безглутенова закуска и са много подходящи за десерт тип пудинг. Именно това е и днешната рецепта.

Що е то тапиока?

Преди да продължим към рецептата, едно кратко въведение в какво е това тапиока. Тапиоката е нишесте от корена маниока, известен още като касава (cassava). Произходът му е северна Бразилия, но в днешно време се среща из цяла Южна Америка, Африка и Азия. Тъй като тапиоката е нишесте, най-известното и приложение е за сгъстяване на сосове, супи и кремове, както и за приготвянето на безглутенов хляб. Тапиоката се продава под формата на брашно или под формата на гранули (перли).

perli ot tapioka recepta

ВНИМАНИЕ! Коренът маниока е отровен в суров вариант поради наличието на цианид. Чрез подходящо преработване и ферментиране става безопасен за консумация. Повечето готови продукти от тапиока (брашно или перли) са годни за консумация, тъй като преминават през няколко етапа на обработка преди да бъдат пакетирани. И все пак – преди консумация тапиоката трябва да е минала термична обработка.

Ако изберем перли трябва да се погрижим да са добре сварени. Когато перлите станат прозрачни и лепкави, значи са готови.

Хранителна стойност

Тапиоката се състои главно от въглехидрати, бедна е на мазнини и протеин, не съдържа фибри. Бедна е и на витамини и минерали. Същевременно има неутрален вкус и е много подходяща за комбиниране с други съставки. Подходящо комбинирана, е много засищаща, щадяща стомаха и е интересно разнообразие за закуска или десерт. Друг плюс е, че може да се приготви предварително, още от вечерта, за да имаме готова закуска на сутринта или десерт за гостите.

В рецептата, която ще ви предложа, перлите от тапиока се приготвят с кокосово мляко, което съдържа 91% мазнини и определено е по-богато на минерали от тапиоката. В добавка с пресни горски плодове получаваме и витамини. Аз не добавям никаква захар или подсладител, но би могло, особено ако ще поднасяте под формата на десерт. Зависи от вкуса и личните предпочитания. Може да прибавите чия, ленено семе, ядки и каквото още поискате.

Рецептата е без глутен и зърнени, без яйца и без мляко.

В топъл вариант става за закуска, а в студен и за интересен пудинг десерт. 

zakuska s tapioka

Безглутенова закуска с тапиока
 
Продукти
  • ⅔ ч.ч. перли от тапиока
  • 400 ml кокосово мляко (1 кенче)
  • 2 ч.ч. вода
  • подсладител по желание
  • горски плодове
Начин на приготвяне
  1. Перлите се накисват за около 30 мин в кокосовото мляко.Така се улеснява приготвянето и сваряването.
  2. Прибавя се водата и подсладител по желание.
  3. Перлите се варят на слаб огън докато станат прозрачни.
  4. Добре е сместа да се бърка постоянно, тъй като лесно залепва и може да загори. Сгъстява се бързо.

 

2018-07-31T10:27:01+00:00 31 юли, 2018|Категории: Десерти, Закуски, Рецепти|0 коментара

Напишете вашия коментар

Rate this recipe: