Не яжте емоции

Емоциите могат да повлияят на това какво, кога и колко ядем. Силните емоции представляват вид стрес, а по време на стрес храносмилателната ни система функционира по различен начин. Пулсът ни се ускорява, стомахът ни се свива, отделяме адреналин (повече за това какво се случва по време на стрес в тялото, може да прочетете тук). Хората реагират различно на този стрес. Докато някои от тях губят апетит и отслабват, то голям процент от хората компенсират този стрес чрез храната.

Хранейки се под въздействието на силна емоция или по време на напрегнат разговор, ние 1) не усвояваме качествено хранителните стойности на храната и 2) не решаваме емоционалните проблеми. Дори напротив – поглъщайки храната, ние поглъщаме и емоцията, поглъщаме безпокойството, гнева, тъгата. По този начин не решаваме проблемите, които са предизвикали тези емоции, а започваме да се чувстваме още по-неспокойни, гневни или тъжни, но и виновни за това, че сме прекалили с храната.

Кои емоции събуждат апетита ви?

Прегледайте списъка с емоции по-долу и помислете коя/кои от тях събужда/т във вас желанието да ядете. Допълнете списъка, ако в него не присъства емоцията, която предизвиква глада ви. Прибавете, ако има някоя, която отговаря за вас, но не присъства в списъка, и помислете за последната ситуация, в която сте започвали да ядете заради емоция.

Страх

Гняв

Безпокойство

Самота

Скука

Раздразнение

Вина

Несигурност

Омраза

Разочарование

Нервност

Радост

Тъга

Съжаление

Умора

Работете, когато работите. Тъгувайте, когато сте тъжни. Радвайте се, когато сте щастливи. Хранете се, когато се храните.

Велина Христова е сертифициран health coach към Института по интегрално хранене, Ню Йорк. В практиката си специализира в теми като психология на храненето, хранителни зависимости, стрес на работното място, емоционален глад и разпознаване на връзките между стрес, безпокойство и начин на хранене.

Запазване час за консултация

2018-12-12T20:01:32+00:00 12 юли, 2016|Категории: Избрани, Психология на хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар