Навикът, преяждането и лошият избор на храна. 3 техники

Начало/Психология на хранене, Храната и психиката/Навикът, преяждането и лошият избор на храна. 3 техники

Една от основните причини за честото преяждане или посягане към нездравословна храна е навикът. Ядем едно и също, защото е по-лесно. Изяждаме всичко в чинията си дори и да не сме гладни, защото така са ни научили. Хапваме чипс пред телевизора, защото винаги сме го правили. Изяждаме по един сладък десерт на път за вкъщи след работа, защото е станало наш ритуал. Оказва се, че навикът е по-силен от всичко останало и сме готови да консумираме определени храни дори когато те не са вкусни или не сме гладни.

Учени провеждат интересен експеримент, за да тестват силата на навика върху избора ни на храна и ролята на околната среда. В кино раздават кутии с пуканки на група хора, които обикновено си купуват пуканки, когато гледат филм, и на група хора, които не го правят по принцип. Част от кутиите съдържат прясно приготвени пуканки и част – стари (на около седмица).

Хората, които обикновено консумират пуканки в киносалона, изяждат еднакво количество – независимо дали от старите, или oт пресните – за тях няма значение дали те са пресни и какъв е вкусът им.

Експериментът потвърждава силата на навика и ролята на околната среда. Свикваме да свързваме определено действие или място с определена храна, независимо дали тя е здравословна и независимо дали сме гладни, или не.

Какви техники можем да приложим?

Невинаги доброто намерение да прекъснем вреден навик може да ни помогне. Затова и съществуват различни техники, които бихме могли да опитаме.

1. Изберете здравословна алтернатива

Опитайте например да замените пакетирания десерт с домашно приготвен.

2. Сменете обстановката

Прибирайки се към къщи, минете по друг път. Не минавайте покрай същата пекарна или сладкарница, опознайте нов маршрут, сменете околната среда. Ако сте свикнали да ядете бързо и накрак, отделете малко време, седнете и се фокусирайте върху храната. Ако пък обядвате набързо пред компютъра, идете този път в кухнята. Използвайте нови съдове и/или подредете масата. 

3. Прекъснете несъзнателния навик

В друг експеримент, отново в кино и с пуканки, учените помолили хората да сменят ръката, с която се хранят. Резултатите показват, че тези, които използват недоминантната си ръка, всъщност изяждат много по-малко от старите пуканки, отколкото от пресните, защото обръщат повече внимание на самата храна и са по-въвлечени в процеса на самото хранене.

Пробвайте да смените несъзнателния си навик – ако се храните винаги прави, седнете. Сменете ръката, с която се храните.

Техники за разграничаване на емоционален от физически глад ще откриете тук.

А повече за разликите между емоционалния и физически глад прочетете тук.

Напишете вашия коментар