Комбиниране на безглутенови брашна и 10 рецепти

Начало/Безглутенови, Рецепти, Хранене/Комбиниране на безглутенови брашна и 10 рецепти

В предишната статия разгледахме основни принципи в безглутеновото печене, както и най-често срещаните безглутенови брашна. В днешната статия ще откриете примерни схеми как да комбинирате брашната според личния вкус и табличката от предишната статия.

Разбира се това са примерни варианти, винаги може да се експериментира още 🙂

Приготвяне на хляб, солен кекс и палачинки

Комбиниране на безглутенови брашна

Хубаво тесто би могло да се получи като се смесят неутрални брашна (около 50 %) с протеинови брашна (около 30 %) и нишесте (около 20%). По принцип може и без протеиново брашно, но то дава допълнителни хранителни вещества, включително B витамини, които липсват в пакетираните готови безглутенови смеси. Личен фаворит в това отношение за мен е брашното от елда и затова от протеиновите брашна винаги използвам него.

Още по-здравословен вариант е да се увеличи количеството протеинови брашна или да се използват цели зърна, а не брашно. Тъй като обаче протеиновите варианти имат по-тежък вкус и аромат, превземат и може крайният вариант да не се хареса на всички.

В зависимост от личните предпочитания и метода за приготвяне на хляб, може да не се слага нишесте, а да се комбинират само неутрални с протеинови брашна.

Бобови безглутенови брашна

По същия начин стои въпросът с бобовите варианти, които също са вид протеинови брашна, но още по-тежки и с повече фибри. Имат силен и наситен вкус и най-добре се съчетават с неутрални брашна. Подходящи са за хляб, солен кекс и палачинки.

Приготвяне на десерти

Ядкови брашна

За приготвяне на десерти добър вариант са ядковите брашна, тъй като те притежават естествена сладост и силен аромат. Те имат свойството да попиват течност и малко по-трудно се нацелва точната пропорция (поне при мен винаги е така). Понякога може да се смесят с неутрално брашно, за да се компенсира свойството им да поемат.

Ето и няколко предложения за безглутенови печива от блога:

Домашен безглутенов хляб

безглутенов хляб

Сладки

bezglutenovi kurabii

Сандвичи

Безглутенов хляб

Хляб от нахутено брашно

Bezglutenov nahuten hliab

Кокосов шоколадов кекс

Bezglutenov-keks

Палачинки с нахутено брашно

Bezglutenovi palachinki

Шоколадови бисквити

Glutenfree-choco-buscuits

Солен кекс със синьо сирене

Solen-keks-bez-gluten

Торта

Сладкиш

Bezglutenov-sladkish

2018-04-24T08:16:29+00:00 24 април, 2018|Категории: Безглутенови, Рецепти, Хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар