Как да събудим апетита си?

Продължителното време, прекарано под стрес, може да доведе до появата на хроничен стрес. Той пък, от своя страна, може да има дълготраен ефект върху правилното функциониране на храносмилателната ни система и съответно – върху теглото ни. По-подробна информация по темата можете да намерите в предишните две статии, публикувани в сайта.

Докато по-голямата част от хората напълняват по време на стрес, то при 30 % от нас реакцията е обратната – отслабване и загуба на тегло. Поради епидемията от наднорменото тегло по света и поради това, че напълняването се свързва с редица заболявания, в интернет преобладават статиите за връзката между стрес и напълняване. Може би и поради факта, че повече хора са засегнати от този проблем, научната литература също се фокусира главно върху него.

Често ще чуете хората да констатират, че завиждат на някого, който отслабва при стрес. Така загубата на тегло и трудността при качване на килограми остават на заден план и често се възприемат като положителен ефект от стреса. Това обаче не е така. Рязкото отслабване, загубата на апетит и невъзможността да върнем обратно килограмите си могат да крият също толкова рискове, колкото противоположния вариант.

Причините са много и различни. От една страна – при дисбаланс на естественото състояние метаболизмът се ускорява, което води до по-бързо разграждане на хранителните вещества или до невъзможността те да бъдат разградени качествено. Редица състояния (като безпокойство и паническо разстройство) допълнително натоварват тялото и изчерпват по-бързо неговите хранителни запаси.

Ето какво можем да направим:

 • Първата стъпка е да си дадем сметка кой от двата типа сме – дали отслабваме или напълняваме по време на стрес.
 • От изключително значение е да намалим нивото на стрес, т.е. да ограничим стресорите до минимум.
 • Също така, според състоянието си, да потърсим адекватна медицинска или психологическа помощ.
 • Да подкрепяме тялото си с необходимите хранителни вещества.

Не се оставяйте гладни! Липсата на апетит и гладът са две различни неща.

Апетит

Какво да направим, за да събудим апетита си?

 • Пиене на течности.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода през деня (около 8 чаши). Изпиването на чаша вода около час преди и час след хранене всъщност се отразява благотворно на храносмилането. Избягвайте обаче да пиете много вода директно преди хранене, тъй като това може да ви даде измамно усещане за ситост.

 • Малко, но често.

Опитайте се да хапвате по нещо малко на всеки 1-2 часа. Често, когато загубим апетит, големите порции за обяд или вечеря ни действат по-скоро отблъскващо. Решението е по-малко порции, по-често. Храненето често и по малко поддържа нивото на кръвната захар стабилно. По този начин се избягават ситуациите, в които, поради загубата на апетит, може да ви прилошее и отмалее. За да има тази техника ефект обаче, е много важно и какво хапваме.

 • Пълноценна храна.

Заредете се с храна, която ще ви предостави необходимите витамини и минерали. Когато нямате апетит и не се храните добре, имунната система отслабва, затова е важно да приемаме храна, която ще ни зареди с полезни вещества. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, нека те присъстват във всяко ваше хранене или като междинна закуска. Комбинирайте ги с нещо друго, което отговаря на вашия хранителен режим. Опитайте се в едно хапване, дори и да е малко, да присъстват и въглехидрати, и белтъчини, и мазнини. Изключете изкуствената храна. Чипсовете и сладкишите няма да ви дадат истински хранителни вещества и могат допълнително да развалят апетита ви.

 • Извън правилата.

Забравете правилото за 3 основни ястия в едно и също време. Храненето по малко и начесто може да събуди апетита ви в различни часове, така че да изпитате по-силен глад, например, следобед или преди обяд, а не в стандартните часове за основно хранене. В подобни ситуации не се сдържайте и недейте да чакате, а използвайте момента и хапнете. На повечето места сервират обяд и преди 11, както и след 14 ч. Така че, ако нямате възможност да си приготвите нещо сами, със сигурност ще намерите алтернатива и навън.

 • Пасиране.

Един лесен начин за прием на повече хранителни вещества при загуба на апетит е поемането на храната в пасирана форма. Пасирайте супа или яхния и я сипете в чаша. Така ще можете бавно да отпивате глътка по глътка и ще ви е по-лесно да приемате храната дори и без да ви се яде. Изсипването на супата в чаша може много да промени усещането ви спрямо ястието (по-скоро като за нещо топло и приятно за пиене, а не като за основно ястие). Експериментирайте и с други ястия, сервирайки ги по нов и различен за вас начин.

 • Събудете сетивата си.

Използвайте повече подправки и билки, лук, чесън и цитрусови плодове и др., за да обогатите вкуса на ястията, които приготвяте. Опитайте нещо ново – използвайте нов продукт или подправка.

 • Обстановката.

От изключително значение за събуждане на апетита е обстановката, в която се храним. Отстранете всякакви стресори и разсейвания. Не се хранете пред компютъра или докато работите. Заделете си време, за да се отдадете напълно на храненето, без телефон или други електронни устройства. Украсете ястието си с подправки, резенчета лимон или зелени билки. Сервирайте в новите си чинии и спрете да пазите любимите си салфетки за гости, наредете масата красиво, запалете свещ. Направете храненето приятно преживяване, не бързайте и му се насладете.

За автора: Велина Христова е сертифициран health coach към Института по интегрално хранене, Ню Йорк. В практиката си специализира в теми като психология на храненето, хранителни зависимости, стрес на работното място, емоционален глад и разпознаване на връзките между стрес, безпокойство и начин на хранене.

 

Напишете вашия коментар