Как да различим физическия от емоционалния глад?

Начало/Избрани, Психология на хранене/Как да различим физическия от емоционалния глад?

Често пъти бъркаме емоционалния глад с физическия. Докато емоционалният се влияе пряко от нашите чувства като гняв, тъга, самота, умора, щастие, то физическият е свързан с нашата физиология. В своята дълбочина eмоционалният глад се появява, когато не сме щастливи в определени сфери от нашия живот (например – стресирани сме на работа, имаме проблеми с партньора или в офиса, самотни сме или ни е скучно). Тогава започваме да възприемаме храната като заместител на това, което ни липсва, или прибягваме до нея просто за забавление. Губим връзката с физическия глад, защото спираме да си позволяваме да сме физически гладни, забравяме какво всъщност означава да сме истински гладни. Започваме да бъркаме глада ни за емоции – гладът на съзнанието ни, с този на тялото ни. Спираме да се доверяваме на себе си и на своята биология. Колкото и храна да поемаме, не успяваме да задоволим този глад. Той е бездънен, безкраен. Истинският физически глад е като това дали влюбени – ако не сме сигурни, то най-вероятно не сме. Ако истински обичаме, нямаме съмнение в това.

Физическият глад се появява постепенно, а не изведнъж. За всеки човек симптомите са различни според степента на глад, като най-разпространените са: раздразнение, къркорене на корема, отпадналост. Всеки човек е различен, затова няма универсално описание. Когато сме истински гладни, сме готови да ядем каквото и да е. Не се пазарим за нещо сладко или мазно, солено или сухо. Което, разбира се, невинаги е добре. Най-добрият вариант е този, в който не се оставяме да прегладнеем, за да се нахвърлим на каквото и да е.

Емоционалният глад се появява внезапно. Може да сме обядвали пред час, но виждайки някой да яде нещо сладко или хрупкаво, да ни се прииска веднага да си купим и ние. Емоционалният глад се характеризира с внезапни пристъпи на глад към определени храни („cravings“). Също така той се появява в определни ситуации, например когато се прибираме след работа вкъщи, самотни и уморени сме и просто искаме да се отпуснем с чаша вино и шоколад.

Емоционалният глад е начин на тялото да ни изпрати съобщение. Помислете какво иска да ви каже то. Какво всъщност е това, което ви липсва?

Велина Христова е докторант по психодиагностика, консултант по хранене и здравословен начин на живот и сертифициран health coach към Института по интегрално хранене, Ню Йорк. В практиката си специализира в теми като психология на храненето, хранителни зависимости, стрес на работното място, емоционален глад и разпознаване на връзките между стрес, безпокойство и начин на хранене. За да си запишете индивидуална консултация, натиснете тук.

2017-06-06T09:21:42+00:00 14 юни, 2016|Категории: Избрани, Психология на хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар