Как да разберем дали една диета не е просто поредната мода?

Начало/Хранене/Как да разберем дали една диета не е просто поредната мода?

В днешно време сме залети с информация как да се храним, кое е здравословно и кое не. Науката за храненето все още се развива, провеждат се различни научни изследвания с противоречиви резултати, които обаче биват интерпретирани гръмко от медиите. Същевременно препоръките от правителствата (най-вече в САЩ) също се сменят коренно спрямо развитието на хранителната индустрия и нейното лоби. Възникват нови и нови модерни диети, които твърдят, че са универсални, и които обещават бързо постигане на желаните резултати като намаляване на теглото и подобряване на здравословното състояние. Истината е, че в краткосрочен план те биха могли да имат резултат, но не и дългосрочно. Дори част от тях биха могли да представляват заплаха за здравето на човек.

Как да разберем дали една диета не е просто поредната мода и дали е здравословна в дългосрочен план, а не предлага само краткосрочни резултати? Ето няколко важни аспекта, за които трябва да внимаваме:

Изключване на цели хранителни групи

Препоръчаният хранителен режим се фокусира върху драстичното намаляване на калориите и забранява цели групи храни (например изключва напълно въглехидрати или мазнини).

Фокусиране върху нещо специфично

Препоръчват се само определени храни, специфични комбинации от храни или заместители – като напитки, фитнес добавки и други.

Използване на “вълшебни” храни

Фокусът е върху суперхрани – често използван маркетингов трик, чрез който се използват древни храни, създава се лека мистичност у потребителя и идеята за “възраждането” на суперпродукт, който е забравен във вековете, но най-сетне отново е преоткрит. Истината е, че дори и да имат богата хранителна стойност, то трансформативните качества на суперхраните често са силно преувеличени от хранителната индустрия. Докато те наистина биха имали позитивен ефект върху здравето, когато бъдат консумирани като част от една балансирана диета, те често биват използвани с рекламна цел в пакетирани десерти, захарни напитки и други подобни продукти. В такъв случай положителните им свойства остават на заден план.

Истината е, че дългосрочен ефект върху теглото и здравословното състояние трудно би бил постигнат с краткосрочни решения. Някои от “модерните диети” всъщност може би биха били правилни за конкретни хора, но не за всички. Всеки човек е различен, затова и най-добрият метод е да се подходи индивидуално според специфичните нужди.

2017-05-23T18:50:45+00:00 28 март, 2017|Категории: Хранене|Етикети: , , |0 коментара

Напишете вашия коментар