Интуиция или страх

Начало/Психология на хранене/Интуиция или страх

Случвало ли ви се е да изпаднете в ситуация, в която не може да решите как да постъпите? Например, получавате предложение за нова работа или възможност за далечно пътуване и трябва да направите своя избор. Искате да се доверите на “вътрешното си усещане”, но не може да прецените дали това е интуицията ви или просто страх.

Често най-големите решения са тези, при които избираме между запазване или промяна на статуквото. А промяната е свързана с излизане от зоната ни на комфорт, което, от своя страна, буди в нас определени страхове.

В такива ситуации започваме усилено да търсим външна помощ – звъним на приятели за съвет или разпитваме за други хора, които вече са направили своя избор в ситуация, подобна на нашата. Позната ли ви е историята за един приятел на приятел, който постъпил по определен начин и сега е много доволен? Тъкмо решавате и вие да постъпите като него, за да сте доволни и вие, и дочувате за познат на друг ваш приятел, който обаче постъпил по същия начин и хич не останал доволен. Ами сега?

Следващ етап в търсене на правилното решение често се оказва отчаяното втренчване в съдбовни знаци, правилата за разчитането на които определяме самите ние. Например: излизайки навън, ако докато си вървя, видя нещо необичайно, това ще е знак, който ще ми подскаже как да постъпя. Вървейки, върху рамото ми пада листо – това е “да”, котка пресича пътя ми – това е “не”. Ставаме изключително изобретателни в желанието си да измислим начин да получим отговор на нашите въпроси от външен източник. Истината е, че отговорът се крие в нас – в нашата интуиция. Страхът е този, който ни възпрепятства и ни кара да се лутаме в съмнения.

Ето няколко техники, които бихме могли да използваме, за да разграничим интуицията от страха:

  • Чувство на свиване или отпускане.

Какви усещания регистрира тялото ви? Чувството на страх е свързано с усещане за свиване и затваряне, прегърбване, желание да изчезнете или да се скриете. Обратното на това усещане е отваряне, изправяне, дишане с пълни дробове.

  • Тялото не лъже.

При тази техника поискайте помощ от приятел. Дискутирайте ситуацията с някого и го помолете да наблюдава езика на тялото ви. Как описвате двете опции, между които се колебаете? Какво показва тялото ви? Свивате се, прегърбвате се леко, все едно се затваряте, погледът ви е нефокусиран някъде в пространството? В кой момент се променя лицето ви, жестовете ви стават по-експресивни, ентусиазирате се?

  • Интуицията е неутрална.

Интуицията се проявява като моментно усещане, свиване на корема, мисъл или внезапен сигнал някъде в тялото. Проявлението й е много ясно и съвсем кратко. Дори да се отнася до нещо негативно, усещането е по-скоро неутрално, т.е. интуицията само по себе си не е чувство – нито положително, нито отрицателно. Интуицията е по-скоро усещане.

Когато се фокусираме твърде много върху усещанията си, ние будим чувствата, започваме да анализираме и активираме страха. Страхът е чувство с изключително силен емоционален заряд. Не можем да се освободим от страха, докато не получим логически доводи, че няма от какво да се страхуваме. Всъщност в това няма нищо лошо, ние дори се нуждаем от страха, за да оцелеем в различни ситуации. Представете се, че ви подгонва мечка – страхът събужда вашия инстинкт за бягане от ситуацията и не ви дава да се успокоите, докато наистина не сте напълно убедени, че вече сте в безопасност. Проблемът е, че често (особено в днешно време) страдаме от постоянно безпокойство и страх, без всъщност да има логическа причина за това. Ако имате усещане, което включва силна негативна емоция, винаги имайте едно наум, че това най-вероятно е просто страх, а не интуицията ви. Тъй като страхът се води изключително от логиката, често попадаме в капан, в който се самоубеждаваме, че нещо лошо ще се случи. Активираме безпокойството и се самонавиваме, започваме да се фокусираме върху негативни неща и когато наистина нещо неприятно се случи, си казваме: “Ето, знаех си, че ще стане нещо.”

Запишете на лист хартия всички неща, които будят във вас страх, и сравнете усещанията, които те пораждат, с усещанията ви в сегашната ситуация.

  • Успокоете ума си.

Опитайте се да остраните чувството на страх. Затворете очи и приложете техника за дишане и отпускане. Медитацията е едно от най-ефективните средства за развиване на интуицията и успокояване на ума.

Всяка промяна изисква излизане извън комфортната зона. Не позволявайте на страха да ви спира да реализирате това, което наистина искате.

А вие какви техники използвате за разграничаване на интуицията от страха?

 

2018-05-10T07:04:46+00:00 22 март, 2016|Категории: Психология на хранене|Етикети: , |0 коментара

Напишете вашия коментар