Значение на желязото в ранна детска възраст

Начало/За децата, Хранене/Значение на желязото в ранна детска възраст

Днес на гости ни е д-р Виолета Снегарова, за да разкаже малко повече за значението на желязото в ранна детска възраст. Д-р Снегарова е дипломиран лекар, завършва медицинското си образование в Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов“, Варна. Участва активно в национални и международни научни конгреси. Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Автор на блога www.medilatte.com

Балансираното хранене на бебето и малкото дете е от изключителна важност за правилното развитие на организма. Много родители си задават въпросите: какво трябва да включва балансираното хранене, от къде да си набави детето всички необходими витамини и минерали, достатъчно ли са те като количество, защо са толкова важни и т.н. В следващите редове ще се опитам да дам яснота относно важната роля на желязото за организма и възможните последици от дефицита му.

Желязото е един от основните минерали, необходими на организма, който пренася кислорода до всички части на тялото. Недостигът му може да доведе до чувство на умора, слабост и анемия. От друга страна, пренасищането на организма с желязо, увеличава производството на вредните свободни радикали и пречи на обмяната на веществата, което води до увреждане на органи като сърцето и черния дроб.

Човешкото тяло е в състояние да регулира усвояването на желязото, така че като цяло случаите на предозиране са рядкост и обикновено се получава при продължителен прием на хранителни добавки.
Осигуряването на желязо от естествени източници се смята за безопасно и здравословно. Дневната доза, необходима за здрав възрастен човек е  около 18 милиграма, за деца от 7 до 12 месеца около 11 милиграма, от 1 до 3 години – 7 милиграма, 4 до 8 години – 10 милиграма.

От къде новороденото получава желязо?

Бебетата се раждат с железен резерв, който са получили в утробата от майката. Тези запаси започват да се изчерпват някъде около 6тия месец на детето и то трябва да започне да си ги набавя чрез храната. През първите 6 месеца, кърмените бебета, получават желязото от майчиното мляко, където то е в максимално добре абсорбируема форма. В случай, че бебето е на адаптирано мляко, то те са обогатени допълнително с желязо.

Защо е важно желязото за развитието на детето?

Желязото е от съществена важност за производството на хемоглобин (пренасящата кислород част от червените кръвни телца) и за развитието на мозъка. По време на растежните скокове има нужда от повече желязо, по-специално в периода между 9 и 24 месец, а понякога бебетата не приемат достатъчно, което да задоволява потребностите им, за да смогват. Недостигът на желязо може да доведе до състояние с дефицит и вашето бебе може да развие анемия.

Развитието на желязодефицитна анемия по време на кърмаческата и ранната детска възраст може да доведе до изоставане в психомоторното развитие, нарушения на познавателните функции и поведенчески разстройства.

Неблагоприятните ефекти върху нервно-психическото развитие могат да бъдат необратими и дълготрайни, въпреки проведеното лечение и корекция на желязодефицита анемия. Доказана е връзката между желязодефицита анемия в кърмаческата възраст и късните когнитивни дефицити – едно до две десетилетия след наличие на желязодефицитни състояния.

Последиците на желязодефицита анемия включват изоставане в психомоторното развитие, нарушения в познавателните способности, нарушения на растежа и увеличение на заболеваемостта.

Какви са симптомите на желязодефицитна анемия?

Признаците за дефицит на желязо при вашето бебе могат да са бледа кожа, необичайна умора, ускорена сърдечна честота, раздразнителност, възпален или подут език, загуба на апетит и чупливи нокти. При много бебета с анемия, обаче, не се се наблюдават каквито и да било симптоми.

Недостигът на желязо може да се прояви и в по-късна детска възраст. Ниските нива на желязо могат да затруднят концентрацията на децата и да ги накарат да се чувстват уморени и слаби.

Съществуват два вида желязо:

  • Хемово желязо, което си набавяме от месото. Лесно се абсорбира и е добър вариант при предотвратяване на анемия.
  • Нехемово желязо, което си набавяме от растителни източници и е най-често приеманото желязо, но и по-трудно усвоимото.

Храни, богати на желязо:

Месо: говеждо, агнешко, свинско, телешко, пилешко, пуешко, риба, яйца.

Растителни източници: зърнени храни , пълнозърнест хляб, бобови растения (нахут, леща, грах и фасул), спанак, броколи, брюкселско зеле и други.

За да помогнете усвояването на желязото,комбинирайте храненето с добри източници на витамин С като портокали, домати и червени чушки.

Дали кравето мляко е добър източник на желязо?

Кравето мляко не е добър източник на желязо. Въвеждането на краве мляко в ранна възраст като основно хранене, вместо кърма или адаптирано мляко, крие риск от анемия. Въведете млечните продукти след 7 месец и то като допълнение към менюто. (Може да научите повече тук.)

2019-02-12T08:29:22+00:00 12 февруари, 2019|Категории: За децата, Хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар