За да оставим нещо, трябва първо да го заобичаме

Начало/Избрани, Психология на хранене/За да оставим нещо, трябва първо да го заобичаме

Често си мислим, че щом не можем без храната и тя е нашето основно средство за бягство от реалността и проблемите ни, значи много я обичаме. Истината е, че при емоционалното хранене това далеч не е вярно. Дори напротив – логиката е точно обратната.

Повечето хора, които попадат в порочния кръг на емоционалното хранене, си мислят че проблемът не е, че не обичат храната, а че я обожават. Помислете за миг. Когато обичаш да правиш нещо, ти отделяш време за него, наслаждаваш му се и в повечето случаи се опитваш да удължиш всеки момент. Да мислим вманиачено за храна, да я консумираме тайно, сякаш не е позволена и правим нещо лошо, да се самонаказваме след всяко ядене – това е нещо съвсем различно.

Има и друг начин и той е да си позволим да се наслаждаваме на храната. На всяка една хапка. Когато от време на време си позволяваме по нещо “забранено”, поглъщаме го набързо и после изпитваме вина, ние сме далеч от насладата. Храната се превръща в краткотрайно удоволствие, което в дългосрочен план ни кара да се чувстваме виновни.

Хората, които се хранят емоционално, често вътрешно всъщност имат усещането, че не трябва да се наслаждават на храната. От една страна – защото тя им носи чувство за вина, от друга – защото са поставили етикети на “забранената” храна: “вредна” и “нездравословна”.

Истината е, че трябва да спрем да броим калориите и да подходим към храната с удоволствие. Нито отслабването, нито освобождаването от емоционалното хранене могат да бъдат постигнати чрез въздържание. Не преяждаме, защото изпитваме наслада от храната, а напротив – защото не си позволяваме да изпитаме никаква наслада.

Следващия път, когато се храните, седнете спокойно, отпуснете се и си дайте време и възможност да изпитате удоволствие от това, което консумирате. Усетете всяка хапка. Усетете каква е текстурата – дали е хрупкава или мека. Усетете вкуса – солен или сладък. Храним се, за да живеем – факт, който не бива да ни пречи да се отнасяме към храната с наслада и благодарност. 

Техники за разграничаване на емоционален от физически глад, ще откриете тук.

А повече за импулсивното преяждане, тук.

 

Напишете вашия коментар