За вкъщи, моля!

Често ядем не само за да задоволим физическата си нужда от храна, но и поради редица други причини. Една от най-разпространените сред тях е храненето заради принципи.

Хранене заради принципи или защо често преяждаме?

Сигурно сте изпадали в подобна ситуация или познавате някого, който често преяжда. Ето някои от възможните сценарии:

  • дояждаме нещо, въпреки че вече сме се нахранили, защото не искаме да изхвърлим храна;
  • дояждаме нещо, защото детето не си го е дояло;
  • дояждаме нещо, защото всички други са си изяли ястието и не искаме да изглеждаме по-различни;
  • хапваме нещо, защото ни е трудно да кажем “не”, когато ни почерпят;
  • хапваме нещо, защото ни е страх да си признаем, че не ни е харесало.

Така често пъти ядем, без всъщност да имаме необходимост да го правим, и нерядко преяждаме.

Храненето заради принципи измамно ни дава усещане за контрол. Не искаме да се изхвърля храна и това, което можем да направим, е да контролираме личната си ситуация. Ако си изядем всичко, ще допринесем за това да не се изхвърля храна по принцип. Често обаче, когато сме в ресторант или на гости, ние нямаме контрол върху количеството на храната, която ни се сервира. Степента ни на глад също варира. Изяждането на всичко в случаите, когато да не сме толкова гладни, всъщност представлява отказ от избор да не го правим. Много по-лесно е да се оправдаем с това, че държим да не се изхвърля храна.

Спазвайте принципите си, без да преяждате

Истината е, че бихме могли да спазим нашите принципи и едновременно с това да не преядем. Винаги има решение.

  • Ако сте в ресторант, просто помолете да ви опаковат за вкъщи това, което ви идва в повече. Преди подобна молба се възприемаше странно от страна на сервитьорите, но това вече не е така – навсякъде се предлагат кутии за вкъщи.
  • С остатъците от предишната вечеря може да си приготвите истински деликатес за обяд! Не се шегувам 🙂 Необходими са ви само малко въображение и подходящ начин за сервиране. Очаквайте скоро и предложения за рецепти с остатъци от предишно хранене.
  • Ако сте вкъщи, просто приберете в хладилника това, което остане. Запазете го за следващо ядене или го преобразете в нещо ново.
  • Ако някой ви почерпи с бонбон или нещо друго, а вие не сте гладни или не е нещо, което ви се яде в момента, просто кажете, че ще си го оставите за по-късно.

Велина Христова е докторант по психодиагностика, консултант по хранене и здравословен начин на живот и сертифициран health coach към Института по интегрално хранене, Ню Йорк. В практиката си специализира в теми като психология на храненето, хранителни зависимости, стрес на работното място, емоционален глад и разпознаване на връзките между стрес, безпокойство и начин на хранене. За записване за консултация, натиснете тук.

2017-07-18T07:17:07+00:00 9 август, 2016|Категории: Психология на хранене, Хранене|0 коментара

Напишете вашия коментар